Zelenski a facut anuntul: „Batalia decisiva pentru statul nostru, pentru tara noastra, pentru…”

Volodimir Zelenski a contrazis afirmatiile presedintelui Vladimir Putin conform carora orasul-port Mariupol, vital din punct de vedere strategic, a cazut joi in mainile armatei ruse, transmite Reuters.

Putin a aparut la televiziunea de stat rusa impreuna cu ministrul apararii Serghei Soigu pentru a anunta ca anuleaza ordinul de a lua cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, unde sunt asediate fortele ucrainene ramase in oras, adaugand ca acum planuieste ca aceasta sa fie sigilata „pentru ca nici macar o musca sa nu poata intra sau iesi”. Putin si-a reiterat, de asemenea, cererea ca luptatorii ucraineni incercuiti sa depuna armele si sa se predea daca vor sa scape cu viata.

Zelenski a contrazis afirmatiile Kremlinului, spunand ca Mariupol nu este inca o cauza total pierduta.

„Situatia este dificila, situatia este rea”, le-a spus joi, la Kiev, jurnalistilor Volodimir Zelenski, dar au mai ramas modalitati de a elibera orasul.

„Exista o modalitate militara de pregatire si ne pregatim pentru aceasta”, a spus presedintele ucrainean. Pentru aceasta, a spus el, este nevoie de ajutor occidental.

O alta solutie ar fi una de natura diplomatica si umanitara, a spus Zelenski, enumerand mai multe variante pe care Kievul le-a propus deja Moscovei, inclusiv un schimb de „raniti cu raniti”.

„In acea citadela sunt peste 400 de raniti. Este vorba de soldati”, a spus presedintele Ucrainei, care a adaugat ca mai sunt si civili raniti.

„Ne asteapta zile decisive, batalia decisiva pentru statul nostru, pentru tara noastra, pentru Donbasul ucrainean”, a subliniat Zelenski.