Volodimir Zelenski si Olena Zelenska, prima aparitie publica de la inceputul razboiului

Volodimir Zelenski si sotia sa, Olena Zelenska, au participat, marti, la funeraliile primului presedinte al Ucrainei independente post-sovietice, Leonid Kravciuk. Este prima aparitie publica a cuplului prezidential de la inceputul razboiului.

Primul presedinte al Ucrainei independente post-sovietice, Leonid Kravciuk, decedat in urma cu o saptamana, la varsta de 88 de ani, a fost inmormantat marti dupa ce a fost omagiat in centrul Kievului, scrie Digi 24.

Actualul sef al statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a participat la funeralii alaturi de sotia sa. Zelenski a depus un buchet de flori albe, roz si violet langa sicriul acoperit cu drapelul galben-albastru al Ucrainei. Cuplul prezidential a pastrat un moment de reculegere langa catafalcul pazit de o garda militara de onoare, in tinuta de gala, mai scrie sursa citata.

Ceremonia funerara deschisa publicului a avut loc la Ucrainski Dim (Casa Ucrainei), un edificiu circular inalt din beton, cu vitralii. Sicriul a fost asezat in fata unei fotografii mari a defunctului, un portret in care barbatul cu par alb zambea usor.

Kravciuk „a fost la originea crearii statului ucrainean”, a spus Leonid Kucima, al doilea presedinte al tarii, dupa ce i-a adus un ultim omagiu predecesorului sau. „Am colaborat cu el multi ani. Ne intelegeam bine. Nu ne-am facut declaratii de dragoste, dar ne veneam in ajutor unul altuia de cate ori puteam”.

Un alt fost presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko, a declarat ca „se sfarseste o intreaga era” si a reamintit de asemenea ca Leonid Kravciuk „a fost barbatul care ne-a creat independenta, care ne-a creat armata, institutiile”.

Inmormantarea a avut loc in cursul dupa-amiezii in cimitirul Baikove din sudul Kievului, unde se afla mormintele multor personalitati. Au asistat numai cativa apropiati, mai scrie AFP, citata de Agerperes.