Vladimir Putin, prima declaratie dupa simularea atacului nuclear: „Noua ordine mondiala ar trebui sa se bazeze pe…”

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a sustinut un discurs despre viziunea geopolitica in contextul razboiului din Ucraina.

Putin a dat vina pe Occident pentru escaldarea evenimentelor din Ucraina, conform stirileprotv.

”Ne aflam intr-un moment istoric. Ne aflam, fara indoiala, in fata celui mai periculos, celui mai important, celui mai imprevizibil deceniu” din 1945 incoace, a estimat Putin.

Publicitate

„Occidentul a facut cativa pasi catre escaladare si incearca mereu sa escaladeze. Nu e nimic nou acolo. Ei alimenteaza razboiul din Ucraina, organizeaza politicieni in jurul Taiwanului, destabilizand pietele mondiale de alimente si energie. In ceea ce priveste ultimul lucru punctat, nu este intentionat, nu ma indoiesc de asta. Este cauzat de un numar de erori sistemice comise de autoritatile occidentale pe care tocmai le-am mentionat”, a spus Putin.

Occidentul joaca un joc „periculos”.

„Dominatia lumii este tocmai pe ce a decis Occidentul sa mizeze in acest joc. Dar acest joc este unul periculos, murdar si sangeros. Contesta suveranitatea popoarelor si natiunilor si nu tine cont de interesele altor tari”, a punctat liderul rus.

Putin a mentionat ca Rusia nu se considera un dusman al Occidentului, ci doar ca tara sa „nu va accepta” ca Occidentul sa-i spuna ce sa faca.

Mesaj catre NATO

Articolul continuă după reclame

Vladimir Putin a adaugat ca „Dialogul dintre Rusia si Occident si alte centre de dezvoltare vor deveni mai importante in noua ordine mondiala. Am incercat sa stabilim relatii cu Occidentul si NATO, sa ne imprietenim cu ei. Sa nu mai fim dusmani unii altora, sa traim in armonie. Occidentul impune sanctiuni impotriva celor care nu vor sa fie sa fie la degetul lor”.

Apoi a mentionat ca Occidentul incearca sa faca Rusia vulnerabila, adaugand: „Rusia nu cauta hegemonie. Rusia nu provoaca Occidentul – ea cauta sa-si rezerve dreptul de a se dezvolta. (…) Noua ordine mondiala ar trebui sa se bazeze pe lege si ordine”.

In timpul discursului, Putin a acuzat Washingtonul ca a discreditat sistemul financiar international folosind dolarul american ca „arma”.

Vladimir Putin a fost intrebat din nou despre operatiunea militara din Ucraina, care a fost lansata in februarie si ramane in desfasurare.

El a spus ca nu va vorbi despre extinderea „inacceptabila” a NATO, adaugand ca exista amenintari la adresa securitatii ruse.

„Propunerea noastra a fost ignorata”, a punctat el, sustinand ca Kievul a refuzat sa respecte acordurile de la Minsk.

Putin a mai spus ca se gandeste constant la soldatii rusi care au cazut in Ucraina, dar a spus ca Moscova nu are de ales decat sa invadeze.

„A trebuit sa decidem ce sa facem cu Donbas, pentru ca oamenii traiau opt ani sub foc”, a spus el. „Trebuia sa le recunoastem independenta”.

Putin a mai spus ca acest lucru nu a fost de ajuns, asa ca a facut „urmatorul pas logic” pentru a integra regiunile in Federatia Rusa.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.