Vladimir Putin, mesaj dupa moartea lui Mihail Gorbaciov, presedintele care a daramat Cortina de Fier

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marti, la varsta de 91 de ani, a anuntat Reuters, citand agentiile de presa din Rusia. Mihail Gorbaciov, care a incheiat Razboiul Rece fara varsare de sange, dar nu a reusit sa impiedice destramarea Uniunii Sovietice, a incetat din viata marti, la varsta de 91 de ani, scrie Reuters, citand agentiile de presa din Rusia.

Gorbaciov, ultimul presedinte al URSS, a incheiat acorduri de reducere a inarmarii cu Statele Unite si parteneriate cu puterile occidentale pentru indepartarea Cortinei de Fier care a divizat Europa timp de aproape 50 de ani, ducand la reunificarea Germaniei.

„Vladimir Putin isi exprima cele mai profunde condoleante pentru moartea lui Mihail Gorbaciov. In cursul diminetii, el va trimite o telegrama cu condoleante rudelor si prietenilor”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie presa de stat ruseasca TASS.

Vladimir Putin, in calitate de presedinte rus, s-a intalnit de mai multe ori cu Gorbaciov. Ultima data, el l-a primit pe fostul lider sovietic la Novo-Ogaryovo, in martie 2006, la o zi dupa ce politicianul a implinit 75 de ani.

Presedintele Putin i-a trimis lui Gorbaciov felicitarile anuale de ziua de nastere pe 2 martie. In acest an, liderul rus a remarcat in telegrama sa viata bogata si inalta autoritate a fostului sef al URSS si a subliniat contributia sa la implementarea proiectelor sociale, caritabile si educationale si la dezvoltarea cooperarii umanitare internationale.

Cu un an mai devreme, cand Gorbaciov isi sarbatorea cea de-a 90-a aniversare, Putin a subliniat in telegrama sa de felicitare adresata primului si ultimului presedinte al URSS ca politicianul a fost „considerat ca facand parte din constelatia de oameni straluciti si remarcabili si de oameni de stat preeminenti ai timpului nostru, care au avut un efect major asupra istoriei nationale si globale”.