Joe Biden, Boris Johnson, Emmanuel Macron, primele reactii dupa moartea lui Mihail Gorbaciov

Mihail Gorbaciov, care a incheiat Razboiul Rece fara varsare de sange, dar nu a reusit sa previna prabusirea Uniunii Sovietice, a murit la varsta de 91 de ani, au relatat marti agentiile de presa ruse, citand oficiali ai spitalului, relateaza Reuters si AFP.

Personalitatile politice din lume si-au exprimat condoleante familiei si prietenilor lui Gorbaciov, potrivit agentiei ruse de stiri TASS.

Presedintele american Joe Biden:

Presedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un „lider rar”. Actiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficienta „imaginatie pentru a vedea ca un alt viitor este posibil si curajul de a-si risca intreaga cariera pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigura si mai multa libertate pentru milioane de persoane. In calitate de lider al URSS, a colaborat cu presedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor doua tari, spre marea usurare a oamenilor din intreaga lume care se rugau pentru incetarea cursei inarmarii nucleare. Dupa zeci de ani de represiune politica brutala, el a adoptat reforme democratice”, a spus Joe Biden intr-un comunicat. Si Fundatia Reagan a deplans pe Twitter pierderea politicianului rus,”care a fost candva un oponent politic al lui Ronald Reagan si care a sfarsit, in cele din urma, prin a-i deveni un prieten”.

Boris Johnson: Un exemplu pentru noi

Premierul britanic Boris Johnson a salutat „curajul si integritatea” ultimului lider al URSS, spunand ca „angajamentul sau neobosit” a fost un „exemplu” in contextul invaziei ruse din Ucraina.”Sunt intristat sa aflu de moartea lui Gorbaciov. Intotdeauna am admirat curajul si integritatea de care a dat dovada pentru a pune capat Razboiului Rece”, a scris Boris Johnson pe Twitter.”In momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin in Ucraina, angajamentul sau neobosit de a deschide societatea sovietica ramane un exemplu pentru noi toti”.

Presedintele francez Emmanuel Macron: Om al pacii

Presedintele francez Emmanuel Macron a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov, multumindu-i pentru „angajamentul sau fata de pacea in Europa”. Macron a salutat intr-o postare pe Twitter amintirea unui „om al pacii, ale carui alegeri au deschis o cale catre libertate pentru rusi”. Angajamentul sau pentru pacea in Europa a schimbat istoria noastra comuna”.

Primul si ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a fost cel mai stralucit politician al timpului sau, ramanand o figura istorica controversata pentru cei nascuti in Uniunea Sovietica, al carei prabusire a inceput tocmai in timpul perestroikei. Aceasta opinie a fost exprimata miercuri de liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Leonid Slutsky.

„Gorbaciov a fost de departe cel mai stralucit politician al timpului sau. Dar pentru toti cei nascuti in Uniunea Sovietica, el ramane o figura istorica complexa si controversata”, a scris el pe canalul sau Telegram .

Potrivit lui Slutsky, Gorbaciov este „rau crestinesc”, la fel ca Uniunea Sovietica, ale carei procese de prabusire „au inceput tocmai in epoca perestroikei si a noii gandiri si au jucat in mainile celor care au incercat sa sterga URSS din harta politica a lumii.”

De asemenea, seful Partidului Liberal Democrat a exprimat condoleante rudelor si prietenilor politicianului.