Vladimir Putin, avertisment crunt: „Sub controlul deplin”

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a discutat cu presedintele francez Emmanuel Macron si cu cancelarul german Olaf Scholz.

Potrivit presedintiei ruse, citata de BBC, liderul rus le-a spus celor doi ca aducerea de armament catre Ucraina este periculoasa si i-a avertizat asupra riscurilor de destabilizare a situatiei si de agravare a crizei umanitare.

Putin a vorbit, de asemenea, si despre problema cerealelor blocate in porturile ucrainene, ca urmare a campaniei militare a Moscovei.

„Singura conditie de deblocare ramane ridicarea sanctiunilor”

Rusia anunta ca „este pregatita sa ajute la gasirea de optiuni pentru exportul nestingherit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Marii Negre.

O crestere a ofertei de ingrasaminte si produse agricole rusesti va contribui, de asemenea, la reducerea tensiunilor pe piata mondiala a produselor alimentare, ceea ce, desigur, va necesita eliminarea sanctiunilor relevante”, se comunuca de la Kremlin.

Vladimir Putin a declarat ca Moscova este deschisa reluarii negocierilor cu Kievul

Dialogul este inghetat „din vina Kievului” insa Vladimir Putin „a confirmat deschiderea partii ruse fata de reluarea dialogului”, potrivit BBC.

Moscova a anuntat ca a preluat complet controlul la Lyman

Ministerul rus al Apararii ta anuntat ca orasul Lyman din regiunea Donetk este „sub controlul deplin” al trupelor Moscovei si al separatistilor din Donbas.

Anuntul vine la o zi dupa ce separatistii pro-rusi au anuntat ca au capturat complet orasul, care este un important nod feroviar situat la vest de Severodonetk.

Lyman ofera acces strategic la poduri feroviare si rutiere peste raul Donet.

„In urma actiunilor comune ale unitatilor militiei din Republica Populara Donetk si ale fortelor armate ruse, orasul Lyman a fost complet eliberat de nationalistii ucraineni”, se arata in comunicatul Ministerului rus al Apararii.

Vineri, Ucraina a confirmat ca Rusia a capturat „cea mai mare parte” din Lyman, dar ca fortele sale continua sa blocheze inaintarea inamicului spre Sloviansk, oras aflat la o jumatate de ora de mers pe sosea spre sud-vest.

Anglia confirma avansul rusilor la Lyman

Fortele ruse au capturat „probabil” cea mai mare parte a orasului Lyman, in nordul regiunii Donetk, intr-o operatiune preliminara pentru urmatoarea etapa a ofensivei lor in estul Ucrainei.

O mentiune in acest sens apare in cea mai recenta actualizare a informatiilor privind Ucraina, realizara de Ministerul britanic al Apararii.

Actualizarea precizeaza ca este probabil ca trupele ruse sa „aiba ca prioritate fortarea unei traversari a raului” in zilele urmatoare.