ALERTA METEO. Vremea rea face prapad in Romania. ANM a emis cod portocaliu si cod galben. Zonele vizate de fenomene extreme

ALERTA METEO.  Meteorologii au emis, sambata, avertizari Cod Galban si Cod portocaliu care anunta instabilitate atmosferica accentuata, ploi abundente insotite local de frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si vijelii.

Codul portocaliu intra in vigoare sambata, iar cel galben este valabil incepand de duminica.

Atentionarea Cod portocaliu intra in vigoare sambata, 28 mai este valabila pana pe data de 30 mai, la ora 10. Fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferica accentuata, ploi abundente in Oltenia, vestul si nord-vestul Munteniei si local in Carpatii Meridionali, unde meteorologii anunta ca in intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor inregistra cantitati de apa de 50…90 l/mp.

Vor fi perioade in care se vor semnala si vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindina si frecvente descarcari electrice, precizeaza atentionarea emisa de Administratia Nationala de Meteorologie.

De asemenea, o atentionare Cod Galben a fost emisa pentru intervalul 29 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata in regiunile sudice, sud-estice si centrale, iar duminica (29 mai) local si in cele nordice.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, averse torentiale, intensificari de scurta durata ale vantului, vijelii (viteze de 55…75 km/h si izolat peste 80 km/h) si pe arii restranse grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20…30 l/mp si izolat 40 l/mp.