Vlad Voiculescu sare la gatul lui Rafila: „M-am abtinut luni de zile. Il doare in cot”

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, face acuzatii grave la adresa actualului ministru, Alexandru Rafila.

„M-am abtinut luni de zile sa comentez ipocriziile sau comentariile de consultant, nu de ministru, ale domnului Rafila”

Redam integral reactia fostului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu:

„M-am abtinut luni de zile sa comentez ipocriziile sau comentariile de consultant, nu de ministru, ale domnului Rafila.

Publicitate

Ieri seara insa, medicul de laborator Rafila si fostul pastor Gadea s-au trezit aruncand vorbe si ridicand sprancene pensate despre fonduri europene si investitii in spitale.

Cifrele aruncate publicului sunt urmatoarele:

– 25 de milioane de euro cheltuieli cu ‘consultanta’ in PNRR pentru constructia de spitale;

– 5 milioane de euro in PNRR pentru functionarea agentiei de investitii.

In realitate, daca domnul Rafila ar fi spus adevarul, ati fi aflat ca investitiile pe care ar fi trebuit sa le sprijine ANDIS – Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicesti – sunt estimate la 1,7 miliarde de euro.

25 milioane din 1,7 miliarde inseamna sub 1,5%.

Daca domnul Rafila ne arata un singur obiectiv de investitii mari (publice sau private) in care cheltuielile cu studiile de fezabilitate, monitorizarea constructiei, documentatia de achizitie sa fie sub 1.5%, imi pensez sprancenele si merg in emisiune la Gadea sa ii oferim impreuna o noua specializare domnului Rafila: aceea de medic specialist in investitii. Gasim sigur o universitate care sa ii dea repede si un doctorat in asa ceva.

Pe langa cele de mai sus, in suma respectiva era si asistenta tehnica permanenta inclusiv pentru pornirea si functionarea institutiei. O lista completa mai jos, pentru cei interesati.

Articolul continuă după reclame

Cat despre cele 5 milioane… acelea le puteti privi ca un bonus de la Comisia Europeana. In mod normal, costurile de funtionare ale institutiilor unui stat ar trebui sa fie suportate de catre acesta, nu din fonduri europene. Am reusit cu greu sa convingem Comisia sa ne dea atatea fonduri europene pentru sanatate dupa ce banii de spitale regionale au ramas necheltuiti in exercitiul anterior. Conditia a fost sa avem un plan pentru noile investitii si o echipa care sa le implementeze. Acest plan si acea echipa trebuia sa se construiasca in jurul ANDIS – aducand profesionisti in sistem. Dar ce stiu si cei de la comisie? Microbiologul Rafila construieste spitale cu functionarii din minister.

Realitatea este ca pe domnul Rafila il doare in cot de proiectele astea. E durere de cap si dansul vrea sa fie in continuare consultant – comentator.

Romanii isi pot lua la revedere de la spitalele regionale, romanii vor ramane cu veninul imbracat in „expertiza” domnului Rafila, in mirarile si surasul domnului Gadea. Vom avea parte de toate acestea din plin in anii ce vin.

Doar pentru cei care chiar vor sa inteleaga, iata ce inseamna asistenta tehnica mai exact in PNRR:

– Redactarea studiilor de fezabilitate pentru 8 spitale de importanta majora: 12 mil de euro;

– Monitorizare de proiecte de constructii pentru 6 spitale de importanta majora: 2.5 milioane de euro + 1.3 miloane pentru planificarea si monitorizarea etapelor de constructie si a instalarii de echipamente medicale.

– Asistenta tehnica pentru redactarea documentelor de achizitii publice si pentru derularea procedurilor de achizitii publice: 898.000 de euro;

– Asistenta tehnica pentru dezvoltarea capacitatilor de management financiar a personalului ANDIS, in scopul elaborarii de modele financiare, de analize cost-beneficiu, audit financiar: 268.000 euro;

– Asistenta tehnica permanenta pentru personalul ANDIS, instruirea personalului privind managementul portofoliilor de investitii in infrastructura – pe o perioada de 5 ani – 3.360 mil euro

– Asistenta tehnica pentru elaborarea normelor metodologice privind functionarea si siguranta la nivelul spitalelor din Romania: 2 mil euro;

– Asistenta tehnica pentru operationalizarea spitalelor: organizare, angajarea personalului, ghiduri, protocoale si proceduri interne, planificare de resurse umane, training pentru resursele umane, design si implementare suport IT, managementul riscului : 3.5 mil euro;

Cum am ajuns la aceste costuri? Luand din experienta similara a institutiilor din Romania.”

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.