Ministrul de Externe ucrainean, declaratii de ultim moment: „Nu ne vom opri pana cand Rusia nu plateste pentru toate distrugerile provocate Ucrainei.”

Plata pentru ajutorul militar furnizat de tarile occidentale Ucrainei va cadea asupra poporului ucrainean, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, intr-un briefing de presa de miercuri.

Diplomatul a oferit o scurta trecere in revista a asistentei militare acordate Ucrainei din partea tarilor occidentale in ultima luna si jumatate. „Poporul ucrainean va plati pentru toate acestea, inclusiv pentru mijloacele si vietile generatiilor viitoare. Cineva trebuie sa foloseasca aceste arme, deoarece cineva trebuie sa plateasca pentru aceste arme, componente si pentru intretinere. Aici ei (tarile occidentale) au gasit nefericita tara”, a spus ea.

Diplomatul a subliniat ca de la inceputul anului au aterizat in Ucraina peste 40 de avioane militare de transport din diferite tari: SUA, Marea Britanie, Canada, Polonia, Lituania. Zakharova a reamintit ca in decembrie presedintele american Joe Biden a aprobat o asistenta suplimentara de securitate defensiva de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina. Pachetul de ajutor include rachete antitanc, lansatoare de grenade, arme de foc si munitie, noteaza TASS.

Ministrul de Externe ucrainean, pe de alta parte, a avut o declaratie mai dura.

Escaladarea lansata de Rusia a demonstrat cine este un adevarat prieten al Ucrainei si cine este doar un prieten demonstrativ si incearca sa convinga de acest lucru. Acest lucru a fost declarat de ministrul de externe Dmitri Kuleba in cadrul unui teleton dedicat Zilei Unitatii. Potrivit acestuia, diplomatii ucraineni lucreaza non-stop si sunt in contact permanent cu parteneri internationali.

„Suntem oameni si ne saturam, dar nu ne saturam sa luptam (…) Va asigur ca nu ne vom opri pana nu ne eliberam teritoriile din Donbass, din Crimeea, pana cand Rusia va plati pentru toate pagubele pe care le-a provocat Ucrainei. Acesta este un proces care va dura pana la victoria noastra”,  a subliniat Kuleba.

Seful Ministerului de Externe a reamintit ca in noiembrie anul trecut le-a propus colegilor sai din UE un pachet cuprinzator pentru ceea ce inseamna Rusia. Acesta a inclus diplomatie activa, pregatirea de sanctiuni dureroase impotriva Rusiei si furnizarea de asistenta militar-tehnica Ucrainei.

„Sanctiuni: Cel mai dureros pachet de sanctiuni, nemaivazut din 2014, este in vigoare si gata sa fie aplicat daca Rusia recurge la escaladarea armata. Sprijin militar: mii de tone de arme au venit de la prietenii si partenerii nostri. Stii, imi amintesc foarte bine de 2014-2015, cand era literalmente tabu sa furnizezi arme Ucrainei. Ne-am luptat cu Rusia literalmente cu ceea ce era in mainile noastre (…) Astazi am primit de la partenerii nostri cea mai moderna si mai eficienta arma care va face Rusia sa se gandeasca de trei ori inainte de a merge mai departe, pentru ca pierderile pentru ei vor fi groaznice, – a subliniat ministrul de externe, potrivit qirim.news.