Vin noi scumpiri. Cat va costa cel mai consumat aliment din Romania

Vin noi scumpiri. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a anuntat ca pretul oualor va creste semnificativ in Romania din cauza pandemiei de gripa aviara. Consumatorii vor trebui sa plateasca mai mult pentru acest produs alimentar.

Conform aceleiasi autoritati, aproximativ 50 de milioane de pasari au fost deja ucise. In plus fata de costurile ridicate ale hranei si serviciilor, fermierii sunt ingrijorati de raspandirea virusului.

„In momentul in care efectivele sunt sacrificate in numar mare, oferta fiind mica pe piata, automat fiind o cerere foarte mare, pretul creste. Pretul ar fi influentat de gripa aviara, undeva intre 10 si 15%”, a declarat Leonard Stafie, reprezentant al Asociatiei Crescatorilor de Pasari de Carne si Oua Iasi, pentru TVR.

Crescatorii de pasari pun scumpirile pe seama costurilor mai mari de productie cu furajele si utilitatile. Avertizeaza insa ca preturile oualor ar putea sa creasca si mai mult, dupa reaparatia gripei aviare.

Inca un focar de gripa aviara a fost confirmat la o a treia ferma avicola de pe plaftorma Codlea, in jud. Brasov. Astfel, alte peste 113.000 de pasari vor fi eutanasiate, pe langa cei 130.000 de curcani care vor fi sacrificati in primele doua ferme.

Mihai Catalin Vasii, prefectul judetului Brasov:” Estimam ca pana la sfarsitul saptamanii sa reusim sa eradicam intregul focar. Vestea buna este ca la celelalte unitati de pe aceeasi platforma, in urma analizelor, rezultatul a fost negativ.”

DANUT PALE, vicepresedinte, ANSVSA:

„Orice suspiciune sa fie adusa la cunostinta serviciilor veterinare tocmai pentru a actiona foarte, foarte rapid si a limita orice difuzare a acestei boli.”

Gripa aviara s-a extins si in alte tari. Din acest motiv si pretul oualor din import ar putea sa creasca si mai mult, avertizeaza analistii.

Florin Constantin, analist al pietei agricole: „80% din importurile romanesti de oua vin din Polonia. Acolo situatia este mai complicata decat la noi. Da, este posibil sa avem un impact in pret”.