Veste proasta pentru fumatori! Se scumpesc tigarile. Cat va costa un pachet

Veste proasta pentru fumatori! Tigarile vor deveni mai costisitoare in Romania! Incepand cu luna aprilie 2024, cei care fumeaza vor trebui sa aiba mai multi bani la ei pentru a-si satisface dependenta. Taxa pe tigari a crescut, iar acest lucru se va reflecta in preturile din magazinele specializate.

Majorarea preturilor pentru tigari incepe din data de luni, 8 aprilie, conform dispozitiilor MF 265/2024, anuntate deja in Monitorul Oficial. Conform acestora, taxa specifica pentru tigari in perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 va fi de 543,81 lei pentru fiecare 1.000 de tigari. Aceasta masura vine ca raspuns la preocuparile crescande privind sanatatea publica si reducerea consumului de produse din tutun.

Conform Codului Fiscal, taxa pe tigari este alcatuita dintr-o parte specifica si una ad valorem. Taxa specifica este recalculata anual, avand la baza pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul si procentul legal corespunzator taxei ad valorem.

Publicitate

Cat va costa un pachet

In anul 2024, taxa totala pentru tigari este de 672,92 lei pentru 1.000 de tigari, iar pentru anul 2025, suma totala a taxei creste la 687,97 lei pentru acelasi numar de tigari. Progresiv, taxa ad valorem scade de la 12% la 10% din valoarea de vanzare cu amanuntul a tigaretelor, reflectand o politica de descurajare a consumului de tutun.

Articolul continuă după reclame

Aceasta majorare a taxei va conduce la cresterea preturilor pentru tigari. Astfel, majoritatea preturilor vor fluctua intre 24 si 29 de lei pe pachet, in functie de producator. Este important sa se sublinieze ca taxele si accizele reprezinta peste 80% din costul total al unui pachet de tigari, sume care se indreapta catre bugetul de stat.

In plus, liderul pietei, British American Tobacco (BAT), a anuntat ca va majora preturile unor branduri populare. Astfel, incepand cu 8 aprilie, preturile pentru unele dintre tigarile BAT vor fi dupa cum urmeaza:

Pall Mall: 26,5 lei pe pachet;

Kent Blue: 27,55 lei pe pachet;

Rothmans Blue: 27,5 lei pe pachet;

Vogue: 28,5 lei pe pachet;

Viceroy Red: 26 lei pe pachet.

BAT detine aproximativ 50% din piata locala de tigari, iar aceasta majorare a preturilor va avea un impact semnificativ asupra consumatorilor.

Astfel, cresterea taxei pe tigari si majorarea preturilor de catre producatori sunt masuri menite sa descurajeze consumul de tutun si sa contribuie la imbunatatirea sanatatii publice. Cu toate acestea, este esential sa se ofere sprijin si alternative pentru fumatori care doresc sa renunte la acest obicei daunator sanatatii.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.