Veste buna pentru romanii cu venituri mici. Anuntul Ministerului

Veste buna! Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a anuntat ca au fost emise aproximativ 1,6 milioane de carduri pe care se incarca ajutorul de 250 de lei pentru alimente si mese calde.

Obiectivul este ca saptamana viitoare sa se depaseasca pragul de 2 milioane de carduri, a mai transmis ministerul. Sunt 1.000 de lei de persoana, bani care vor fi distribuiti in patru transe, pana la finalul anului.

”Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a inceput, la 10 iunie, distribuirea primelor carduri pe care sunt incarcate voucherele sociale in valoare de 250 de lei, acordate o data la doua luni, pana la finalul anului, prin programul „Sprijin pentru Romania”. Pana in prezent, au fost emise aproximativ 1,6 milioane de carduri, iar pentru saptamana viitoare preconizam ca va fi depasit pragul de 2 milioane. Reamintim ca masura, una istorica pentru tara noastra, vine in ajutorul unui numar de aproximativ 2,5 milioane de romani”, anunta, miercuri, MIPE, intr-un comunicat de presa.

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:

1) productia cardurilor de catre unitatile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor si inserarea CIP-ului),

2) implicuirea si distribuirea la nivel national de catre Posta Romana

3) incarcarea valorica a cardurilor pe masura ce acestea intra in posesia beneficiarilor.

Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), iar de implicuirea si livrarea cardurilor se realizeaza de catre angajatii Postei Romane.

”Facem progrese importante de la saptamana la saptamana, ma bucur ca mecanismul este rodat si ca alaturi de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Compania Nationala Posta Romana si emitentii de carduri functionam ca o echipa veritabila si reusim sa depasim toate dificultatile, pentru ca aceste carduri pe care incarcam voucherele sa ajunga intr-un timp cat mai scurt catre oameni”, a transmis ministru Marcel Bolos.

Detalii despre carduri

Voucherele in valoare de 250 de lei se incarca o data la doua luni, pana la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data incarcarii lor.

Atunci cand sunt distribuite, cardurile sunt insotite de scrisori care contin instructiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile si un numar de telefon pentru cazurile in sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de catre beneficiari. In cazuri exceptionale, in care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate incredinta tichetele unei persoane apropiate, dar doar impreuna cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibila pe card si pentru alte informatii beneficiarii sunt rugati sa apeleze Serviciul Clienti al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt urmatoarele:

Incarcarea saptamanala a cardurilor se face conform urmatoarei proceduri:

Luni – Posta confirma numarul de carduri distribuit in saptamana precedenta;

Marti – Emitentii trimit facturile pentru numarul de beneficiari pentru care urmeaza sa se incarce ajutorul;

Miercuri – Are loc transferul de sume intre conturile de trezorerie;

Joi si vineri – Se efectueaza incarcarea catre fiecare beneficiar;

Prin urmare, pentru transa I, incarcarea cu ajutorul de 250 de lei se face intr-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifica, astfel ca toti cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul in decurs de 3-5 zile.

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) va actualiza lunar, inainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificari intervenite fata de listele anterioare.

Cine primeste voucherele sociale:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel putin 2 copii in intretinere, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;

f) Persoanele fara adapost, asa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale in vigoare.