Iadul Rosu loveste Romania. Un cunoscut climatolog avertizeaza: „Organismul uman are si el o limita”

Iadul Rosu loveste. In Europa se inregistreaza 40 de grade Celsius, iar unele tari au declarat deja stare de urgenta. Incepand din mijlocul saptamanii masa de aer tropical va aduce temperaturi de foc si in Romania. Roxana Bojariu, climatolog a oferit, la Antena 3, mai multe detalii despre „apocalipsa climatica”.

„Este vorba despre aceeasi masa de aer cald care afecteaza puternic vestul Europei.

Miercuri va fi canicula in Banat si Oltenia, iar joi se extinde in aproape toata tara si va persista pana la sfarsitul saptamanii.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat temperaturile care vor fi saptamana aceasta in Marea Britanie erau previzionate pentru anul 2050 deci peste aproape 30 de ani de acum inainte.

In urma cu 2 ani meteorologii de la Institutul National de Meteorologie din Marea Britanie au realizat un scenariu climatic pe 3 decenii, dar scenariul urmeaza urma sa devina realitate chiar saptamana aceasta.

Roxana Bojariu, climatolog ne ofera mai multe detalii despre „apocalipsa climatica” si ce putem face pentru a reduce efectele pe termen lung.

„Ei bine, s-ar putea sa ne vedem chiar din aceasta saptamana in Marea Britanie. Da, corect e sa spunem ca temperaturi plauzibile pentru orizontul anilor 2050 inregistram chiar si acum si este foarte ingrijorator.

Vedem o accelerare a incalzirii globale si necesitatea de a actiona devine imperioasa. Practic, vedeti ca e nevoie de incetinirea acestei curse a incalzirii globale. Si asta se poate face prin reducerea emisiilor.

De altfel, ultimul raport al Grupului Interguvernamental pentru studiul schimbarii climei ne explica ca va trebui sa atingem un maxim al emisiilor pana in 2025 cel tarziu, dupa care sunt necesare reduceri consistente, sistematice, continue ale emisiilor pentru a ne putea inscrie pe traiectoria atingerii tintei Acordului de la Paris, limitarea cresterii temperaturii medii globale la 1.5 grade Celsius la sfarsitul acestui secol fata de nivelul pe industrial.

Aceasta temperatura medie globala nu simte nimeni in pe pielea lui, dar e un simptom, un indicator in spatele caruia vedem valuri de caldura din ce in ce mai intens, din ce in ce mai frecvente si cu durata mai mare.

Europa este in mod special expusa cresterii intensitatii, frecventei si duratei valurilor de caldura.

O arata un ultim studiu care precizeaza ca, in cazul batranului continent, avem de-a face cu o rata a modificarii intensitatii valurilor de caldura cu aproximativ de 3 ori mai mult fata de media globala.

Asa ca e clar, trebuie sa reducem pe de-o parte emisiile la nivel global, dar trebuie sa ne si adaptam pe cat putem acestor modificari. Numai ca adaptarea are si a o limita. Si organismul uman are si el o limita in capacitatea de a se adapta”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog la News Hour with CNN.