Veste buna pentru milioane de romani. Ministrul Marcel Bolos a facut anuntul!

Milioana de romani vor primi bani pe card pentru a-si plati facturile la energie si pentru a-si cumpara lemne de foc.

Marcel Bolos, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, a explicat la Antena 3 mecanismul prin care banii vor ajunge in buzunarele cetatenilor.

”Trebuie sa va spun ca acesti bani sunt disponibili in cadrul politicii de coeziune, respectiv din banii pe care nu ii putem consuma pana la finele anului 2023. Iar acest miliard de euro destinat saraciei energetice face parte din pachetul de masuri pe care Comisia Europeana l-a propus pentru modificare si adaugare la regulamentul mecanismului de redresare si rezilienta. In acest context, coalitia urmeaza sa decida asupra modului in care vor fi utilizati acesti bani si cuantumurile care urmeaza a fi primite de catre cei care sunt socotiti ca fiind persoane si familii vulnerabile”, a explicat reprezentantul Guvernului.

”Exista un termen pe care noi il putem pune in aplicare daca se va decide in acest fel, la nivelul coalitiei de guvernare. Dupa cum stiti noi mai administram si vaucherele sociale pe care le avem pentru produsele alimentare si tot din fonduri europene. Deci exista premisele necesare pentru ca aceste vouchere, daca se va decide astfel, sa fie acordate romanilor.

Conditiile care exista la nivel de regulament sunt cele legate de saracia energetica, adica sa existe consumuri rezonabile, reduse de energie electrica la nivel de gospodarie si persoanele vulnerabile si gospodariile vulnerabile sunt in functie de limita de venit pe care am avut-o si pana acum, respectiv sub 1500 de lei venitul mediu pe membru de familie. Acest lucru urmeaza sa il definitivam in discutiile pe care le vom avea cu Comisia Europeana”, a mai spus Bolos.

”Noi avem acum 2.414.000 de beneficiari. Este posibil ca din simulari, pentru ca acum se lucreaza si la partea de simulari a numarului de beneficiari si coalitia a solicitat sa existe mai multe alternative, respectiv sa crestem aceasta limita de venit, sa zicem undeva in jurul sumei de 2000 de lei, aceste lucruri urmand a fi clarificate in mecanismul care se va pune la punct pentru derularea acestei scheme. Deci exista si perspectiva aceasta de crestere a numarului de beneficiari, tinand cont si de bugetul pe care il avem la dispozitie.

Daca discutam de noul plafon, ar putea fi in jur de patru milioane de beneficiari, sau poate chiar intre patru si cinci milioane de beneficiari am putea avea. Dar subliniez ca acestea sunt simulari care se fac in momentul de fata si cred ca intr-un timp rezonabil vom anunta detaliile in ceea ce priveste atat plafonul de venit cat si cuantumul acestui ajutor care se va decide la nivel de coalitie”, a mentionat Marcel Bolos.

”Este posibil sa avem aceste tipuri de carduri care sa fie multifunctionale, dupa cum este posibil sa avem si un card separat. Acest mecanism urmeaza sa il punem la punct in functie de deciziile care se vor lua cu privire la cuantumul acestui sprijin pentru incalzirea locuintelor. Este de mentionat faptul ca este luata in calcul si varianta compensarii energiei termice si incalzirii termice in sistemele centralizate de caldura. Dar toate aceste detalii vor fi anuntate la momentul potrivit. Vestea buna este ca putem acorda acest ajutor si ca avem un buget la dispozitie pe care il putem aloca pentru aceasta forma de sprijin a populatiei”.

”Sa nu uitam ca aceste consumuri de energie sunt lunare, ca intr-adevar aceste ajutoare depind de consumurile energetice lunare pe care le are familia si regularitatea cu care le vom acorda urmeaza sa fie stabilita si in functie de capacitatea noastra de a implementa un volum atat de mare de vouchere. Daca plafonul va creste si ne va permite bugetul sa fie pana in limita celor 2000 de lei, discutam despre 4 milioane sau 5 milioane de beneficiari. Deci sunt detalii pe care le vom limpezi pe parcurs, pe masura ce inaintam cu mecanismele financiare. Din aceasta perspectiva vom gasi formula cea mai buna pentru implementarea acestui sprijin.

In general aceste carduri sunt carduri care circula in regim controlat si nu pot face obiectul tranzactiilor decat furnizorilor carora le este destinat respectivul card. Daca, de exemplu, furnizorul de energie electrica este in reteaua emitentului de carduri, beneficiarul se prezinta cu cardul la casierie sau unde are loc plata facturilor in mod curent si de acolo, cu ajutorul acestui card, si cu codul PIN corespunzator, se vor utiliza respectivele carduri. Din acest punct de vedere nu ne vom face probleme cu privire la modul de utilizare al lor.

De retinut este ca nu vor putea fi retrasi bani in numerar de pe aceste carduri. Exista un regim strict de utilizare al lor si nu pot fi tranzactionati.

Desigur ca exista si un regim de sanctiuni pentru beneficiarii care le folosesc in alte scopuri decat cele pentru care au fost emise”, a incheiat ministrul Marcel Bolos .