Veste buna. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial

Veste buna. Profesorii de la stat si angajatii din invatamant vor primi vouchere de vacanta de 1.450 de lei, pentru anul 2022. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial.

Voucherele de vacanta vor fi emise doar pe suport electronic, scrie in textul publicat in MO.

„Voucherele de vacanta aferente anului 2022 se emit doar pe suport electronic si sunt in cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, in limita sumelor prevazute in bugetul alocat cu aceasta destinatie”, potrivit documentului.

Publicitate

Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data alimentarii suportului electronic, iar banii sunt impozitati in luna in care au fost acordati beneficiarului, prevede ordinul.

Astfel, pentru cei care in anul 2022 „au desfasurat activitatea la mai multi angajatori, se acorda o singura indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de catre angajatorul unde beneficiarul in cauza isi are functia de baza, potrivit legii.

In cazul in care nu se poate stabili functia de baza, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10 zile lucratoare, si catre ceilalti angajatori optiunea facuta, cu respectarea prevederilor alin. (1)”.

Profesorii sau angajatii din invatamant care nu vor sa primeasca vouchere de vacanta trebuie sa depuna o solicitare scrisa la unitatea unde lucreaza, in 30 de zile de la data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial.

Voucherele de vacanta au fost taiate de Guvern in februarie 2021.

Se dau banii inapoi!

Guvernul a aprobat plata diferentelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021, prin ordonanta de urgenta.

Executivul anunta ca plata sumelor va fi esalonata pe 5 ani, iar in primul an de la data ordonatei se vor plati doar 5%, urmand ca apoi procentul sa creasca.

Cum va fi realizata plata banilor

Potrivit Guvernului, pe perioada a cinci ani, vor exista plati esalonate, de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Astfel, 5% din valoarea diferentelor salariale in primul an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei OUG.

Urmatorul an se dau 10% din valoarea diferentelor salariale. Pe de alta parte, 25% din valoarea diferentelor salariale in al treilea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei OUG.

Cand vor intra banii ?

Urmeaza apoi 25% din valoarea diferentelor salariale in al patrulea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei OUG. Ultimul pas sunt cei 35% din valoarea diferentelor salariale in al cincilea an calendaristic de la data intrarii in vigoare a prezentei OUG.

Executivul precizeaza si faptul ca plata sumelor in cauza se va face anual, intr-o singura transa, pana la data de 30 iunie. Odata intrata in vigoare noua OUG care ii vizeaza pe profesori, exista un termen clar pana la care banii vor putea fi primiti.

In acest an, sumele se vor plati intr-o singura transa, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.