Un nou cutremur in Romania. Seismul a fost resimtit in mai multe orase.

Potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, in ziua de 11 martie 2023, la ora 14:09:17 (ora locala a Romaniei), s-a produs in zona seismica Vrancea, un cutremur cu magnitudinea ml 4.2, la adancimea de 124km.

INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU FIZICA PAMANTULUI INCDFP TRANSMITE:

In ziua de 11 Martie 2023, la ora 14:09:20 (ora locala a Romaniei), s-a produs in ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adancimea de 119km.
Intensitate: II

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 51km NV de Buzau, 62km SE de Sfantu-Gheorghe, 63km E de Brasov, 65km V de Focsani, 67km NE de Ploiesti, 97km NE de Targoviste.

Publicitate

Seismul din Vrancea vine dupa o perioada in care zona Oltenia, Gorj a avut probleme mari. Zeci de cutremure s-au produs acolo, unele dintre ele fiind destul de mari.

Cel mai mare cutremur produs in zona Oltenia Gorj a avut 5.2 pe scara Richter. „In jur de 2040 este posibil sa avem in Romania un cutremur foarte mare. E greu sa spui cu exactitate, sa vorbesti despre o ciclicitate. Trebuie sa vorbesti despre saptamana, ziua, ora si anul. Nimeni nu este capabil sa spuna lucrul acesta cu exactitate.

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de miscarea Africii. Aceste cutremure care sunt se intampla din cauza ca Africa se deplaseaza catre Nord. Marea Mediterana va disparea in cateva sute de mii de ani”, a spus Gheorghe Marmureanu pentru FANATIK.

Medicul Tudor Ciuhodaru, ce trebuie sa faci in caz de cutremur: „Atentie in bucatarie”

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, la Antena 3, cum trebuie sa ne pastram calmul in caz de cutremur.

„Educatie pentru sanatate, predata la scoala. Un mic capitol adaugat acolo la ora de biologie poate face diferenta intre viata si moarte.”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.

„Acolo unde se fac aceste lucruri in fiecare zi, Japonia sau SUA, aceste proceduri de interventie sunt arhicunoscute, de la cei mici pana la cei mari. Asa ca, intr-o astfel de situatie, ei stiu cum sa actioneze si evident ca riscurile de a se instala panica sau alte situatii neplacute sunt mult reduse, in conditiile in care fiecare dintre cei implicati stie ce sa faca.

Un mic ghid de supravietuire la cutremur ar trebui predat in fiecare scoala. Ce sa faci si ce sa nu faci in cazul unui astfel de eveniment.

Cautati acel triunghi al supravietuirii. Langa doua obiecte mari, langa un corp solid, frigiderul, aragazul, masina de spalat, piciorul unei grinzi, langa pat. Pot fi zone care sunt protejate si in momentul prabusirii tavanului acea zona delimiteaza un triunghi al supravietuirii.

Atentie si in bucatarie. Aici ar trebui sa inchidem aragazul, ar trebui sa ne indepartam de bufetul cu vesela, pentru ca putem sa te trezim cu ele peste noi.

Evitati sa iesiti din cladiri, mai ales din cele mari, in timpul unui cutremur, pentru ca iesirea poate fi greu de gasit in astfel de situatii si scarile se pot prabusi.

Tocul usii, daca nu este incastrat in structura de rezistenta a cladirii, el nu ofera niciun fel de protectie.”, a mai explicat medicul Ciuhodarul.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.