Un nou cutremur in Romania: „S-a zgaltait pamantul”. Unde s-a produs si ce magnitudine a avut.

Un nou cutremur cu magnitudine peste 3 a fost inregistrat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) in dimineata zile de luni.

INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU FIZICA PAMANTULUI INCDFP TRANSMITE:

In ziua de 28 Februarie 2023 la ora 05:55:22 (ora locala a Romaniei) s-a produs in OLTENIA, GORJ un cutremur cu magnitudinea ml 3.2, la adancimea de 9km.

Publicitate

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 104km NV de Craiova, 108km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 164km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 185km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.

Publicitate

PRIMA REPLICA:

In ziua de 28 Februarie 2023, la ora 10:07:44 (ora locala a Romaniei), s-a produs in OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adancimea de 12km.
Intensitate: I

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 106km NV de Craiova, 111km SV de Sibiu, 143km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 180km SE de Arad, 186km S de Cluj-Napoca, 205km V de Brasov, 210km E de Belgrade, 214km E de Zemun, 222km NE de Nis.

Seismul produs in Gorj, resimtit de locuitori

”S-a zguduit patul si sifonierul / S-a zgaltait pamantul precedat de un zgomot / S-a simtit si s-a auzit un vuiet / M-a trezit din somn, a fost o miscare brusca dupa care a inceput sa se miste usa camerei / Da, s-a simtit, s-a miscat un pic patul circa 1-2 secunde”, sunt marturiile celor care au resimtit cel mai recent seism din zona Olteniei.

CE SPUN SPECIALISTII

Specialistii INCDFP au anunta ca in Gorj au avut loc 960 de cutremure: „In perioada 13 – 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate in zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter intre 0,2 si 5,7. Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimtite de catre populatia aflata in zona epicentrala. Cutremurele au avut loc la adancimi cuprinse intre 2 si 26 km, 82,7% din ele producandu-se intre 10 si 20 km.

Chiar daca numarul de evenimente scade, in continuare este posibila aparitia unor replici cu magnitudini moderate, avand in vedere amploarea evenimentului. In ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML. Hartile si graficele atasate reprezinta un suport bun pentru intelegerea caracteristicilor acestei secvente.

Echipamentele seismice instalate in zona contribuie semnificativ la localizarea mai buna a cutremurelor, cu rol in intelegerea modului de producere a secventei si a factorilor declansatori, identificarea si caracterizarea mai buna a sistemelor de falii din zona, precum si la inregistrarea parametrilor de miscare a terenului, ce sunt de interes ingineresc”, au spus reprezentantii Institutului.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.