Un cunoscut medic roman spune adevarul despre situatia actuala din Romania. Medicul pediatru Mihai Craiu a facut un scurt rezumat al situatiei actuale in ceea ce priveste infectarea cu noul coronavirus.
„Scurt de tot, probabil o simplificare excesiva in scopul clarificarii situatiei actuale…
1. Circa 1 din 3 teste de detectie COVID-19 efectuate in centre autorizate sunt pozitive. Deci exista transmitere comunitara foarte intensa, acum, in Romania.
Publicitate
2. Foarte multe persoane se infecteaza si dezvolta o forma usoara de boala. Dar nu toti pacientii care se infecteaza sunt la fel de putin afectati. In continuare exista sute de persoane internate la ATI si zilnic mor circa 100 de pacienti.
3. Cei mai multi pacienti se trateaza la domiciliu cu simptomatice. NOTA – nici un pacient altfel sanatos (inainte de COVID-19…), avand o forma usoara de boala, NU are nevoie de antibiotice pentru a se vindeca. De absolut nici un antibiotic, conform tuturor protocoalelor internationale!
4. Copiii pot sa se infecteze oriunde. Inclusiv la scoala. DACA nu se respecta normele de protectie si de testare, scolile se vor inchide (unele…) din nou. Ele pot ramane deschise doar prin efort comun al tuturor, nu doar al dascalilor.
5. Cea mai mare sursa de probleme in aceste zile o reprezinta contagiozitatea extrem de ridicata a Omicron. Si, ca sa fie si mai complicat, a aparut si o submutatie BA.2 care, desi nu pare a produce boala mai severa, este si mai contagioasa decat Omicron
6. Contagiozitate foarte mare inseamna extrem de multi bolnavi ce au nevoie de atentie medicala, toti in acelasi timp. Si asta va inrautati calitatea serviciilor medicale atat pentru bolnavii cu boala COVID-19 cat, mai ales, pentru pacientii cu boli cronice fara COVID-19.
7. Imensa majoritate a copiilor se vor vindeca usor de boala acuta. Unii dintre copii (in medie cate unul intr-o scoala mare cu 1000 de elevi) ar putea face complicatii dupa boala acuta – MIS-C/PIMS sau long-COVID/PACS.
8. Adolescentii vaccinati cu vaccinul Pfizer au o reducere cu 91% a riscului de MIS-C – vezi link jos
9. Toti pacientii cu MIS-C care au facut forme foarte severe de boala aveau un anumit profil etnic si erau nevaccinati
10. Acoperirea vaccinala modesta la scolari ar putea fi asociata cu observatia cresterii frecventei MIS-C in unele zone din SUA, zilele acestea
SOLUTIA? Masca purtata corect, aerisire, evitat aglomeratia, testare si vaccinare. Iar cei bolnavi cu orice boala acuta trebuie sa apeleze la medic”, a scris Mihai Craiu pe pagina de Facebook.