Turistii au ramas uluiti! Fenomen straniu in Romania! Lacul Techirghiol a devenit roz. Ce inseamna, de fapt, acest lucru

Fenomen straniu in Romania! Lacul Techirghiol a devenit roz. Apa fost acoperit in ultimele zile de o pelicula roz-intens si emana, de asemenea un miros ciudat. Totusi, expertii ii linistesc pe turisti, spunand ca este vorba despre o specie de alge care se dezvolta in aceasta perioada, cu efect chiar benefic pentru refacerea stratului de namol cu efect terapeutic.

Turistii au ramas uluiti de aspectul lacului Techirghiol din ultimele zile.

Fenomenul nu este unul nou.

Publicitate

Aproape tot malul lacului Techirghiol este acoperit cu un strat foarte roz care emana un miros ciudat.

Cum se numeste alga care a provocat culoarea roz din Lacul Techirghiol

Patura, care pare a fi vegetala, se intinde pe o latime de cateva zeci de metri. Specialistii sustin ca bacteriile sulfuroase se astern ca un praf roz pe partile expuse la lumina.

Astfel, cresc in biomasa si formeaza astfel de ingramadiri, iar apa devine roz -violacee. Apoi, conditiile de mediu favorizeaza o alta alga.

Aceasta alga se numeste Dunaliella salina si are in corpul ei aceleasi substante pe care le gasim in morcov, numite beta-caroten.

Ce spun expertii?

Adrian Bilba, fost sef al Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta, a explicat, in exclusivitate la Antena 3, care este motivul pentru care apa are aceasta culoare neobisbuita.

Publicitate

„Probabil este vorba de o proliferare a unor alge de culoare rosie sau rosiatica, probabil de Dunaliella salina, care este o alga ce traieste in mediu salin, in mediu extrem. E capabila de a rezista, halofila s-ar mai numi, si care, in Techirghiol pare sa fie sursa acestei culori deosebite, frumoase, extraordinare.

Mirosul este de hidrogen sulfurat. Nu este chiar neaparat un miros rau, este un miros natural care rezulta din descompunere a produselor proteici cu sulf.

In lacuri, in marii, Ocean exista alge toxice, insa se pare ca nu e cazul de fata. Specialistii vor lua probele pe care le-am recoltat de dimineata si le-am trimis la toate institutele care sunt abilitate pentru a cerceta acest lucru.

Ar putea sa fie doar aceasta alga prezenta in lacurile saraturoase, foarte saline si este o zona in care salinitatea este foarte ridicata, substanta organica de asemenea in cantitate mare si care ar putea sa dea aceasta culoare, neavand o toxicitate sau importanta deosebita.

Pana la urma, din aceste din acesti pigmenti carotenoizi ajung ca si crusataceele, dar si flamingo sa-si coloreze penele, iar noi sa facem o multime de coloranti, o multime de substante cu utilitate pentru cosmetica si chiar medicina”, a spus Adrian Bilba.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.