Traditii si obiceiuri- Ce se face in diminetile de dupa inmormantarea cuiva drag.

Iata ce se face in diminetile de dupa inmormantarea unei persoane dragi. Exista cateva lucruri simple, despre care se spune ca aduc liniste pe lumea cealalta.

Ce se face in diminetile de dupa inmormantarea unei persoane dragi. Lucruri simple, care-i aduc linistea pe lumea cealalta

Iata cateva ritualuri de urmat in diminetile de dupa inmormantare:

Publicitate

Adusul apei

Adusul apei este un ritual ce incepe chiar in dimineata urmatoare inmormantarii defunctului, si este mentionat in Biblie.

Apa se duce la cimitir doar dimineata, imediat dupa rasaritul soarelui, de catre fete pana la 12 ani sau de catre femei in varsta. Persoana care scoate apa din fantana si o transmite mai departe trebuie sa rosteasca cuvintele: „Sa fie pentru sufletul lui…”.

In cadrul acestui ritual, desfasurat in diminetile de dupa inmormantare, se da jumatate de galeata pentru inger si pentru „Sfanta zi” si jumatate de galeata pentru sufletul defunctului, pomenindu-se numele acestuia. Cel care primeste apa spune „Bogdaproste”, dupa care transfera apa din galeata intr-o galeata proprie.

Articolul continuă după reclame

Numarul de galeti care trebuie adus in cele 40 de zile este de 44. Adusul apei nu are loc duminica, motiv pentru care sambata se aduce un numar dublu de galeti: doua – daca e vorba de o apa; patru – daca e vorba de doua ape.

Slobozirea apei

La finalul celor 40 de zile in care se da apa in diminetile de dupa inmormantare, urmeaza ritualul de „Slobozirea apei”, care marcheaza incheierea acestui ciclu sau eliberarea sufletului celui adormit. Indeplinirea acestui ritual este prima dintre manifestarile care au loc la implinirea celor 40 de zile de la moartea defunctului. Si acest ritual face parte tot din categoria obiceiurilor desfasurate in diminetile de dupa inmormantare.

Slobozirea apei are loc astfel: fetele care au adus apa se duc dis-de-dimineata la apa curgatoare cea mai apropiata. Se alege o apa curgatoare, deoarece este „mai curata si mai limpede”. Femeia care vine sa slobozeasca aduce un toiag pe care leaga o lumanare, o naframa sau un batic, un stergar si flori.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.