Toti elevii si parintii trebuie sa stie. Modificari majore in anul scolar 2022-2023

Anul scolar 2022-2023 vine cu schimbari majore! Printre cele mai importante modificari se se afla inlocuirea semestrelor cu module, eliminarea tezelor, iar elevii vor avea o singura medie pe an.

Cursurile incep pe 5 septembrie.

”Daca ne uitam din anul 2013 pana in prezent, numarul de saptamani de scoala din fiecare an scolar a scazut. Asta inseamna ca programa care a ramas aceeasi trebuie sa fie parcursa intr-un timp mult mai scurt, intr-un mod mult mai alert, elevii ajungand astfel sa fie dezavantajati si nu au destul timp sa asimileze intr-un mod optim programa scolara. In acest sens consideram ca este necesara inceperea scolii pe 1 septembrie”, a declarat Ariana Duduna, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta.

Schimbari pentru elevi si profesori

Prima noutate pentru elevii mai mari, anul acesta, va fi vacanta din perioada 22-30 octombrie 2022. Pana acum, de vacanta de o saptamana din toamna beneficiau doar copiii de gradinita si elevii de clasele primare. O alta vacanta ”noua” va fi cea din luna februarie, modulara, care poate fi in a doua, a treia sau a patra saptamana din a doua luna a anului, in functie de decizia inspectoratului scolar.

Publicitate

Structura anului scolar 2022 – 2023

Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, pana vineri, 21 octombrie 2022; vacanta: de sambata, 22 octombrie 2022, pana duminica, 30 octombrie 2022;

Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, pana joi, 22 decembrie 2022; vacanta: de vineri, 23 decembrie 2022, pana duminica, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, pana vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, dupa caz; vacanta: o saptamana, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, in perioada 6 – 26 februarie 2023;

Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, dupa caz, pana joi, 6 aprilie 2023; vacanta: de vineri, 7 aprilie 2023, pana marti, 18 aprilie 2023;

Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, pana vineri, 16 iunie 2023;

vacanta: de sambata, 17 iunie 2023, pana duminica, 3 septembrie 2023.

Exceptii pentru anumite clase

pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, anul scolar are o durata de 34 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 2 iunie 2023;

pentru clasa a VIII-a, anul scolar are o durata de 35 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 9 iunie 2023;

pentru clasele din invatamantul liceal — filiera tehnologica, cu exceptia claselor prevazute la lit. a), pentru clasele din invatamantul postliceal, cu exceptia calificarilor din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, si pentru clasele din invatamantul profesional, anul scolar are o durata de 37 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 23 iunie 2023;

pentru clasele din invatamantul postliceal, avand calificari din domeniul sanatate si asistenta pedagogica, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare.

”Scoala altfel” si ”Saptamana verde”

Programul national „Scoala altfel” si Programul „Saptamana verde” se desfasoara in perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, in intervale de cate 5 zile consecutive lucratoare, a caror planificare se afla la decizia unitatii de invatamant. Derularea celor doua programe nu se planifica in acelasi interval de cursuri (modul de invatare).

Prin exceptie de la prevederile mentionate mai sus, „la clasele din invatamantul liceal — filiera tehnologica, din invatamantul profesional si din invatamantul postliceal, in perioadele dedicate programelor „Scoala altfel” si „Saptamana verde” se organizeaza activitati de instruire practica”.

Noutatile pentru elevi, parinti si profesori

Noul Regulament-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat in Monitorul Oficial luna trecuta. De la 1 septembrie 2022 vor fi cel putin 10 modificari in ROFUIP: elevii nu vor mai putea fi exmatriculati, profesorii vor incheia cate o singura medie pe an la fiecare disciplina, iar parintii nu pot strange bani pentru atentii destinate profesorilor.

Publicitate

Tezele nu mai sunt obligatorii

Incepand cu anul scolar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi sustinute de profesorii care decid asta. Acestea erau evaluari scrise semestriale, iar notele erau folosite pentru incheierea mediei pe fiecare semestru. Insa, cu noile modificari aduse structurii anului scolar (5 module de invatare in loc de 2 semestre), notele vor fi puse de profesor in functie de numarul de ore alocat saptamanal disciplinei.

Va fi incheiata o singura medie anuala

Profesorii vor decide cate note acorda elevului pe an, in functie de numarul de ore prevazut in planul cadru, pe regula minimum N+3 note, unde N este numarul de ore alocat pe saptamana disciplinei in planul-cadru. Astfel, va fi incheiata o singura medie anuala, scrie edupedu.ro.

„La fiecare disciplina de studiu/modul, se incheie o singura medie, calculata din numarul de note prevazut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat numar intreg. La o diferenta de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului”, conform art. 109 alin. (1) din ROFUIP.

Potrivit ROFUIP 2022, “elevii vor beneficia pe parcursul unui an scolar de cel putin un plan individualizat de invatare, elaborat in urma evaluarilor sustinute si dupa interpretarea rezultatelor de catre cadrul didactic”. Acesta va fi folosit “pentru consolidarea cunostintelor, pentru intreprinderea unor actiuni de invatare remediala si pentru stimularea elevilor capabili de performante superioare”, potrivit articolului adaugat 106, alin 5, in ROFUIP 2022. Nu este precizat cum vor fi aplicate actiunile remediale de catre profesor.

Ministerul Educatiei nu a publicat inca reperele metodologice pentru clasa a X-a, necesare profesorilor pentru a le putea preda liceenilor astfel incat disciplinele sa fie corelate cu ceea ce au facut in gimnaziu, unde au avut curriculum nou bazat pe crearea de competente. Profesorii nu au aceste documente nici cu o saptamana inaintea inceperii cursurilor, dupa ce timp de 2 ani Ministerul Educatiei a ratat elaborarea planurilor-cadru pentru liceu, intrerupand astfel brusc reforma curriculara inceputa de elevi in 2012, prevazuta de Legea 1/2011. Justificarea oferita de oficialii din minister a fost ca planurile-cadru pentru clasele IX-XII (lista cu disciplinele din orarul elevilor si numarul de ore pe saptamana pentru aceste materii) au primit prea multe propuneri de modificare.

Profesorii de liceu nu au fost, pana acum, formati pentru a putea preda pe formarea de competente si nu pe deprinderea de cunostinte. Proiectul CRED, de abilitare curriculara, este singurul de acest fel si se adreseaza doar cadrelor didactice din invatamantul primar si gimnazial.

Parintii nu mai pot strange bani pentru profesori

Parintii nu vor mai putea colecta bani pentru cadourile profesorilor, deoarece a fost eliminata aceasta posibilitate din noul Regulament. Este vorba despre „eliminarea oricarei dispozitii/trimiteri care da posibilitatea colectarii de fonduri banesti de la parintii elevilor”, se arata in comunicatul ministrului Educatiei.

Parintii se obliga sa trimita la scoala doar copiii sanatosi

De mentionat, in contractul educational pe care fiecare parinte il semneaza la inscrierea copilul in clasa pregatitoare si la liceu apare ca parintii sau reprezentantii legali ai elevului au in continuare obligatia de a trimite copilul in colectivitate numai daca nu prezinta simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febra, tuse, dureri de cap, dureri de gat, dificultati de respiratie, diaree, varsaturi, rinoree etc.).

Transferul elevilor de clasa a IX-a

Transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face in timpul anului scolar, in vacantele scolare, doar in situatii medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale judetene/a municipiului Bucuresti sau a documentelor medicale justificative, potrivit sursei citate anterior. Acesti elevi se pot transfera doar in situatia in care media lor de admitere este cel putin egala cu media ultimului admis la specializarea la care se solicita transferul, conform documentului.

In fiecare scoala din Romania va fi infiintata o comisie pentru mentorat didactic si formare in cariera profesionala. Aceasta va fi o comisie cu caracter permanent, ceea ce inseamna ca isi desfasoara activitatea pe tot parcursul anului scolar, mai scrie edupedu.ro.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.