Studiu. Un produs banal pe care majoritatea romanilor il folosesc poate dezintegra membrana virusului SARS-CoV-2

Potrivit unui studiu, membrana coronavirusului SARS-CoV-2 se dezintegreaza atunci cand intra in contact cu un compus chimic, un ingredient cheie utilizat in multe tipuri de apa de gura, care a avut ca rezultat o scadere a capacitatii de infectare a celulelor umane, noteaza EFE.

Studiul, realizat de Universitatea din Valencia (UV), impreuna cu Dentaid Research Center si publicat in Journal of Oral Microbiology, a demonstrat ca aceasta dezintegrare a membranei coronavirusului se produce la intrarea in contact cu Clorura de Cetilpiridinium (CPC), prezenta in mai multe tipuri de apa de gura, scrie intr-un comunicat al universitatii spaniole.

Potrivit cercetarilor medicale, s-a demonstrat ca virusul SARS-CoV-2 are o mare preferinta pentru cavitatile bucale si se multiplica activ in glandele salivare; saliva persoanelor infectate are o puternica incarcatura virala.

Publicitate

Reducerea incarcaturii virale din gura ar putea fi o strategie pentru stoparea propagarii sale si mai multe studii au demonstrat in acest sens ca folosirea apei de gura are capacitatea de a inactiva anumite virusuri care sunt transmise prin aer, precum si unele coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2, precizeaza Digi24.

In prezent, numeroase societati odontologice recomanda in timpul consultarilor stomatologice realizarea de clatiri bucale cu CPC pentru a ajuta la reducerea riscului de transmisibilitate a SARS-CoV-2.

Articolul continuă după reclame

Studiul, semnat de un grup de cercetatori de la Departamentul de Biochimie si Biologie Moleculara de la Universitatea din Valencia, in frunte cu profesorul Ismael Mingarro si cercetatorii Manuel Bańó si Rubén León, de la Dentaid Research Center, completeaza aceste investigatii si explica mecanismul activitatii antivirale a moleculei CPC, scrie Agerpres. Rezultatele demonstreaza ca actiunea antivirala a CPC se produce gratie capacitatii sale de a rupe membrana SARS-CoV-2, avand drept consecinta o scadere a capacitatii virusului de a infecta celulele umane si de a se replica.

In cadrul studiului a fost generate particule pseudovirale (VLP), care mimeaza virusul SARS-CoV-2, contin cele patru proteine structurale ale virusului si au dimensiunea si morfologia particulelor cu incarcatura virala ce provoaca COVID-19.

Particulele VLP generate au fost tratate cu CPC si s-a observat ca cele care au intrat in contact cu CPC au fost dezintegrate, a explicat Ismael Mingarro.

„Dezintegrarea s-a observat utilizand tehnici de microscopie electronica, prin care s-a putut vedea cum aceste particule se dezintegreaza intrand in contact cu CPC”, a precizat expertul spaniol.

De asemenea, rezultatele arata ca CPC reduce semnificativ integritatea VLP la o concentratie de clorura de doar 0,05%.

CPC este un element cheie utilizat in multe tipuri de apa de gura care functioneaza ca antiseptic, eliminand bacteriile si alte microorganisme, precum virusurile.

Acest studiu este important pentru ca pune bazele unor viitoare investigatii pentru a demonstra ca utilizarea apei de gura este o strategie complementara pentru a evita transmiterea boilor infectioase respiratorii cauzate de coronavirusuri, precum cel gripal si SARS-CoV-2, a precizat Manuel Bańó, cercetator la Dentaid Research Center.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.