Seful ONU l-a pus la punct pe Lavrov: „Este foarte clar si evident”

Seful ONU, Antonio Guterres, a desfiintat retorica Rusiei referitoare la asa-numita „operatiune speciala” a armatei ruse in Ucraina si a precizat ca, in acest caz, este vorba despre „o invazie”. Declaratia a fost facuta de seful ONU in cadrul unei discutii avute la Moscova cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Potrivit Federatiei Ruse, avem de-a face cu o operatiune speciala, cu obiectivele deja anuntate. Potrivit Natiunilor Unite, in conformitate cu rezolutiile adoptate de Adunarea Generala, invazia rusa din Ucraina constituie o incalcare a integritatii sale teritoriale si o incalcare a Cartei ONU”, a declarat Antonio Guterres in cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul Lavrov.

Astfel, realitatea de necontestat este ca in acest moment nu vorbim despre trupe ucrainene in Rusia, ci de trupe ale armatei ruse in Ucraina, a precizat Guterres.

„Exista un aspect care este foarte clar si evident, pe care nu-l poate schimba niciun argument. Nu exista trupe ucrainene pe teritoriul Federatiei Ruse, dar exista trupe ruse pe teritoriul Ucrainei”, a spus secretarul general al ONU.

In replica, Serghei Lavrov a spus ca rezolutia ONU care condamna invazia rusa din Ucraina a fost adoptata in urma presiunilor Statelor Unite.

„Nu a fost o rezolutie adoptata prin consens, multe tari s-au plans ca au fost obligate de SUA, care au hartuit ambasadorii si i-au presat sa voteze rezolutia, au amenintat ca se vor folosi de situatia copiilor diplomatilor, aflati in universitati americane sau de conturi deschise la banci americane”, a spus Lavrov.

Ministrul rus Lavrov a ocolit, in cadrul conferintei de presa sustinute alaturi de Antonio Guterres, acuzatiile referitoare la invazie si la crimele de razboi comise e armata rusa in Ucraina.