Rusii ataca Centrala nucleara de la Cernobil. Anuntul presedintelui ucrainean

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, a scris pe Twitter ca fortele ruse incearca sa preia controlul asupra centralei nucleare de la Cernobil.

„Fortele de ocupatie ruse incearca sa ocupe Centrala nucleara de la Cernobil. Militarii nostri isi dau viata pentru ca tragedia din 1986 sa nu se repete. A raportat acest lucru catre premierul suedez. Aceasta este o declaratie de razboi impotriva intregii Europe”, a transmis presedintele Ucrainei.

Centrala nucleara de la Cernobil este o centrala nucleara dezafectata din Ucraina, amplasata in apropierea orasului parasit Pripeat, la 14,5 km de Cernobil, la 16 km de granita cu Belarus si la 110 km de capitala Ucrainei, Kiev.

Raidurile aeriene rusesti au lovit instalatiile militare din toata tara, in timp ce fortele terestre s-au mutat din nord, sud si est, fortand multi ucraineni sa-si paraseasca casele la sunetele bombardamentelor.

Luptele au fost, de asemenea, observate la Cernobil, langa instalatia nucleara, unde explozia reactorului din 1986 a dus la scurgerea de radiatii.