Rusia acuza Romania: „Am trimis o nota”

Fedratia Rusa a trimis o nota Ministerului de Externe al Romaniei cu privire la incalcarile drepturilor cetatenilor rusi in Romania.  MAE a promis ca va lua masuri daca este necesar, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei in Romania, Valeri Kuzmin, intr-o interventie la postul Rossia-24.

„Noi, desigur, am protestat pe langa autoritatile romane, am trimis o nota MAE roman. Ni s-a cerut sa le oferim cazuri concrete de incalcare a drepturilor cetatenilor rusi si au promis ca vor lua masuri daca este posibil. Vom lucra in aceasta directie”, a declarat Kuzmin in aceeasi declaratie, in care exprima pozitia pe care o are Rusia.

Totodata, ambasadorul Rusiei a specificat ca, in Romania, sunt „relativ putini” cetateni rusi.

„Situatia aici este destul de tensionata, ca de altfel in majoritatea tarilor UE si NATO. In acest sens, avem de-a face cu o tara care este membru NATO si UE. Au fost deja cazuri repetate in care cetatenilor rusi care se afla acolo in rezidenta permanenta, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare – banci precum „Raiffeisen”, „Transilvania” sau BRD. Motivul invocat de banci a fost adesea: „Pentru ca aveti pasaport rusesc”, a spus diplomatul.

„Este adevarat, exista si unele precedente mai pozitive, cand, ca raspuns la solicitarile urgente de clarificare a problemei, unor clienti li s-a permis pur si simplu sa scrie o declaratie si li s-au deblocat conturile”, a mai spus ambasadorul.

Diplomatul a vorbit si despre unele incidente de la granita.

„De exemplu, o familie de cetateni rusi care se intorcea din regiunea Herson de la inmormantarea unei rude, la punctul de trecere a frontierei, un reprezentant al autoritatilor romane a declarat ca Presedintele Romaniei ar fi emis un decret conform caruia bunurile cetatenilor rusi, in special masinile, sunt supuse sechestrului”, a spus ambasadorul.

“Am reusit sa-i explic acestui camarad ca presedintele Romaniei nu a dat astfel de ordine. Nu am auzit nimic de acest gen in mod oficial, desi stim ca unii profita de apele tulburi, pentru a obtine niste avantaje din asta” – a mai spus Valeri Kuzmin.

Replica Romaniei: Nu au prezentat dovezi

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat primirea unei ”note verbale” din partea Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti (inregistrata la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urma informeaza asupra unor „actiuni nefondate” nespecificate, prin care s-ar fi incalcat „drepturile sociale si de proprietate” ale unor cetateni ai Federatiei Ruse rezidenti in Romania.

Ambasada solicita MAE luarea de masuri pentru incetarea si prevenirea acestor actiuni. Nota in cauza nu prezinta caracteristicile unei note de protest.

”Intrucat Nota verbala respectiva nu continea niciun fel de informatie concreta privind cazuri de incalcari, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federatiei Ruse, in dimineata zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care sa ajute la intelegerea situatiei si la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Pana la acest moment, precizarile solicitate nu au fost primite la MAE.

Distinct de cazul de fata, MAE informeaza ca a primit anterior, prin Nota verbala a Ambasadei Federatiei Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului in Romania al unor transportatori de marfuri inregistrati in Federatia Rusa, in tranzit din Ucraina spre terte destinatii. In acest caz, conform practicii obisnuite, MAE a informat prompt autoritatile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare si acordarea intregului sprijin.

In concluzie, MAE nu detine date concrete despre situatia semnalata de Ambasada Federatiei Ruse. MAE considera ca demersul Ambasadei, realizat in parametrii generali si fara oferirea de exemple concrete si probe care sa sustina afirmatiile in cauza, precum si mentionarea lui in mass-media de catre reprezentantii misiunii diplomatice ruse sunt de natura sa induca in eroare opinia publica.

MAE reaminteste ca Nota verbala reprezinta modalitatea obisnuita si cea mai larg utilizata de purtare a corespondentei diplomatice scrise, mai ales intre misiunile diplomatice acreditate si ministerul afacerilor externe al statului acreditar”. – se arata in comunicatul Ministerului de Externe al Romaniei.

In data de 24 februarie,  Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a anuntat ca a decis sa declanseze o operatiune militara speciala in Ucraina. UE a calificat aceste actiuni drept o incalcare a dreptului international si a impus sanctiuni in consecinta pentru Rusia, noteaza agentia rusa de stat, TASS.