Reactia Japoniei dupa ce a fost amenintata de Rusia: „Orice contramasuri rusesti impotriva Japoniei ar fi inacceptabile”

Japonia condamna amenintarile Rusiei ca va veni cu contramasuri ca raspuns la sanctiunile impuse Moscovei de catre Tokyo. „Orice contramasuri rusesti impotriva Japoniei ar fi inacceptabile”, a declarat secretarul sef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, noteaza CNN.

„Toata aceasta situatie este generata de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei. Orice raspuns care incearca sa transfere responsabilitatea asupra Japoniei este extrem de nejustificat si inacceptabil”, a declarat Hirokazu Matsuno.

Publicitate

Declaratiile secretarului au aparut dupa ce, in urma cu o zi, purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat ca Moscova ia in considerare contramasuri impotriva Tokyo, care a impus Rusiei o serie de sanctiuni pentru invadarea Ucrainei.

Publicitate

Guvernul japonez „alimenteaza isteria anti-rusa in societatea japoneza”, a declarat Zaharova reporterilor la o conferinta de presa. Purtatoarea de cuvant a criticat, de asemenea, Japonia pentru ca „urmeaza supus instructiunilor primite de peste ocean” si a spus ca Tokyo submineaza relatiile dintre Rusia si Japonia.

„Actualele autoritati japoneze distrug in mod constant cooperarea pozitiva reciproc avantajoasa care a fost creata cu grija de-a lungul multor ani de predecesorii lor”, a mentionat Zaharova.

Japonia se afla pe lista Rusiei cu „state neprietenoase”

Japonia s-a alaturat tarilor occidentale care au impus sanctiuni economice Moscovei pentru ofensiva sa din Ucraina, lansata la 24 februarie. Japonia a luat masuri pentru a revoca statutul comercial al Rusiei de „natiune cea mai favorizata”, a declarat Kishida saptamana trecuta. El a numit, de asemenea, invazia in Ucraina o „atrocitate istorica” si a spus ca Japonia va continua sa colaboreze indeaproape cu liderii G7 pentru a intari sanctiunile financiare impotriva Rusiei.

Rusia a anuntat la sfarsitul lunii martie ca renunta la discutiile cu Japonia pentru semnarea unui tratat de pace oficial, Moscova fiind deranjata de faptul ca guvernul nipon s-a alaturat sanctiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina.

Avand in vedere „natura evident neprietenoasa” a restrictiilor unilaterale impuse de Japonia Rusiei in legatura cu situatia din Ucraina, „partea rusa nu intentioneaza, in circumstantele actuale, sa continue negocierile cu Japonia pentru un tratat de pace, deoarece este imposibil sa discutam despre semnarea unui document fundamental privind relatiile bilaterale cu un stat care adopta o pozitie vadit neprietenoasa de natura sa dauneze intereselor tarii noastre”, arata intr-un comunicat al MAE rus.

La cateva zile dupa ce Moscova a abandonat negocierile de pace cu Japonia, Rusia a desfasurat exercitii militare pe insulele Kurile, revendicate de Tokyo.

Insulele vulcanice in cauza, situate intre Marea Ohotsk si Oceanul Pacific, sunt numite Kurile de Sud de catre Rusia si Teritoriile de Nord de catre Japonia. Au fost cucerite de armata sovietica in 1945 si de atunci nu au mai fost restituite Japoniei. Tokyo considera cele patru insule in disputa, cu o populatie de 20.000 de locuitori, drept „parte integranta a teritoriului Japoniei”.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.