Putin, reactie dura la adresa rusilor pro-occidentali: „Occidentul va incerca sa se bazeze pe asa-zisa coloana a cincea”

Presedintele rus Vladimir Putin, care a reprimat orice disidenta de la invadarea Ucrainei, i-a criticat miercuri pe rusii pro-occidentali numindu-i „tradatori nationali” intr-un discurs televizat.

„Occidentul va incerca sa se bazeze pe asa-zisa coloana a cincea, pe tradatorii nationali, pe cei care castiga bani aici cu noi, dar locuiesc acolo. Si ma refer la „locuiesc acolo”, nici macar in sensul geografic al cuvantului, ci in functie de gandurile lor, de constiinta lor sclavagista”, a spus Putin.

Publicitate

„Acesti oameni nu pot trai fara stridii si libertatea de gen”, a adaugat el.

Termenul „a cincea coloana” se refera de obicei la simpatizantii inamicului si isi are originea in timpul razboiului civil spaniol.

Publicitate

Liderul rus, ale carui forte s-au blocat in Ucraina si a carui tara se confrunta cu un dezastru economic din cauza sanctiunilor occidentale, a invinuit adesea influentele occidentale pentru ceea ce ii afecteaza tara, scrie CNN.

Saptamana trecuta, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill , un aliat al lui Putin, a declarat ca acest conflict din Ucraina este o prelungire a unei ciocniri culturale fundamentale intre lumea rusa si valorile liberale occidentale, exemplificata prin expresiile mandriei gay.

Putin a impus loialitate oarba din partea presei ruse si la inceputul acestei luni a semnat un proiect de lege de cenzura care face aproape imposibil ca organizatiile internationale de stiri sa raporteze cu exactitate stirile din sau despre Rusia.

In ciuda represiunii, un jurnalist al televiziunii de stat ruse a protestat luni impotriva invaziei Ucrainei in timpul unei stiri transmise in direct pe reteaua strans controlata Channel One.

Economia lui Putin este la un pas de colaps. Miercuri, Rusia a declarat ca a ordonat ca platile de dobanzi de 117 milioane de dolari pe care le datoreaza miercuri sa fie trimise investitorilor. Dar pentru ca fondurile folosite pentru a plati datoria au provenit din activele straine inghetate ale Rusiei, ramane neclar daca investitorii isi vor primi banii.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.