Presedintele Germaniei, prima declaratie dupa ce i s-a transmis ca vizita sa nu este binevenita la Kiev: „Nu mai poate exista o revenire la normalitate.Am gresit”

Walter Steinmeier, presedintele Germaniei, care a fost aspru criticat pentru relatiile sale din ultimii ani cu Rusia, a declarat marti ca s-a oferit sa se deplaseze in Ucraina cu alti sefi de stat, dar ca i s-a transmis ca vizita sa nu este binevenita la Kiev.

Aceasta calatorie urma sa aiba loc impreuna cu presedintii Poloniei si celor trei tari baltice (Estonia, Letonia si Lituania): „Eram pregatit sa merg, dar se pare, si a trebuit sa iau act, ca prezenta mea la Kiev nu este dorita.”

Aceasta vizita avea scopul „de a trimite un semnal puternic de solidaritate europeana comuna cu Ucraina”, si-a exprimat el regretul, potrivit Agerpres.

Cotidianul Bild a relatat primul despre acest incident, citand in special un diplomat ucrainean cu afirmatii foarte aspre la adresa presedintelui din tabara social-democrata (SPD): „Stim cu totii despre relatiile stranse ale lui Steinmeier cu Rusia… Nu este binevenit pentru moment la Kiev. Vom vedea daca asta se va schimba”.

Publicitate

In ultimele doua saptamani, Steinmeier, care a fost in doua randuri ministru de externe pe vremea cancelarului conservator Angela Merkel, a facut obiectul unor critici, la fel ca Angela Merkel pentru presupusa sa lipsa de fermitate in fata Rusiei. El chiar recunoscuse la inceputul lunii aprilie ca a facut o „greseala” sustinand constructia gazoductului Nord Stream 2, intre Rusia si Germania.

„Adeziunea mea fata de Nord Stream 2 a fost clar o greseala. Ne agatam de poduri in care Rusia nu mai credea si impotriva carora partenerii nostri ne-au avertizat”, afirmase presedintele german, potrivit declaratiilor citate de media din tara sa.

Articolul continuă după reclame

Steinmeier miza pe faptul ca „Vladimir Putin nu va accepta ruina economica, politica si morala a tarii sale de dragul nebuniei sale imperiale”. „Dar la fel ca altii, am gresit”, a concluzionat el.

Gazoductul destinat sa dubleze capacitatea aprovizionarii Germaniei cu gaze rusesti a fost in cele din urma suspendat sine die de catre Berlin in februarie.

Social-democratii aflati in prezent la putere in Germania au fost sustinatori ferventi ai unei apropieri de Moscova, noteaza AFP.

Actualul cancelar Olaf Scholz se afla, de asemenea, sub presiunea partenerilor sai de coalitie, mai ales a ecologistilor, de a se angaja mai ferm de partea Ucrainei, inclusiv prin livrarea de arme grele Kievului.

„Nu mai poate exista o revenire la normalitate cu Rusia lui Putin”

Steinmeier a declarat ca nu isi poate imagina o „revenire la normalitate” cu Rusia guvernata de Vladimir Putin, potrivit France Presse. „Nu poate exista o revenire la normalitate cu Rusia lui Putin”, a apreciat seful statului german, aflat intr-o vizita oficiala la Varsovia.

Presedintele german a subliniat necesitatea de a accepta pretul pe care ar urma sa-l plateasca tarile democratice in urma acestui razboi.„Acest razboi va impune sprijinul nostru, capacitatea noastra de a ne apara, disponibilitatea de a suporta sarcini pentru o lunga perioada de timp”, a apreciat el.

Totodata, Steinmeier a denuntat „crimele de razboi ruse” comise in Ucraina.

„Aceste crime trebuie sa fie documentate si elucidate. Atat autorii, cat si cei responsabili din punct de vedere politic trebuie sa fie trasi la raspundere”, a insistat presedintele german intr-o conferinta de presa comuna cu seful statului polonez, Andrzej Duda. „Aceasta barbarie pe care o vedem in fiecare zi, aceasta barbarie trebuie sa ia sfarsit”, a insistat Steinmeier, lansand un apel catre Moscova de a face posibila o evacuare umanitara imediata a locuitorilor din Mariupol, oras-port strategic la Marea Azov.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.