Premierul Ciuca a anuntat noi masuri

Premierul Nicole Ciuca a anuntat ca vor fi implementate noi masuri de sprijin in domeniul energiei, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru companii. „Tarifele vor fi stabile pana la finalul anului”, a spus premierul.

„Am stabilit astazi masuri ce vor fi in vigoare timp de un an de zile. La electricitate, pentru clientii casnici am stabilit urmatoarele: un tarif social de 0,68 lei /kw pentru consum lunar pana in 100 kw. Sunt peste 4 milioane de gospodarii la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodarii cu consum intre 100 si 300 kw vor avea tariful de 0,8 lei/kw cu TVA inclus. Impactula cestui pachet de sprijin e stimatat la 3,62 miliarde lei.

Pentru non-casnici (IMM-uri, institutii, ON-uri, primarii etc) va fi un tarif unic de 1 leu/kw, cu TVA inclus. Impactul estimat – 5,54 miliarde lei. Pentru marii consumatori se vor aplica cheme de ajutor care vor reduce costul cu pana la 20%. In total, impactul e de 9,16 miliarde lei la energie electrica.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

La gaze naturale, clientii casnici cu consum anual pana la 1.200 mcubi vor avea tarif 0,31 lei/kw. Impact 2,8 miliarde lei pana la finalul anului. Consumatori non-casnici (IMM-uri, institutii publice, spitale, scoli, biserici, primarii, universitati, ONG, excluszand marii consumatori) costul gazului va fi 0,37 lei/kw – impact 2.5 miliarde lei. Total impact la gaze: 5,3 miliarde lei.

Impreuna, masurile pentru un an vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde lei pana la finele anului 2022. In plus, alte masuri suplimentare pentru piata, pentur a tempera volatilitatea preturilor.

Am introdus un impozit suplimentar pe activitatea de trading pe piata din Ro, pentru a descuraja tranzactiile repetate. Am suspendat certificatele verzi pana la finalul anului 2022 si prelungirea valabilitatii lor. Bugetul va putea suporta mai bine mpsurile de sustinere. Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maximum 5 % pentru furnizori”, a declarat Nicolae Ciuca.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.