Praful desertic a ajuns in Romania. Cum ne afecteaza sanatatea acest fenomen periculos

Meteorologii avertizeaza asupra prezenţei unui val de praf din zona deşertului Karakum, deasupra Romaniei, pana in noaptea de joi spre vineri, relateaza News.ro.

”In perioada 3 septembrie, ora 19.00 – 5 septembrie, ora 23.00, circulaţia aerului, predominant nord-estica, va favoriza avansul dinspre partea central-sudvestica a Asiei (zona deşertului Karakum, din Turkmenistan) a unei mase de aer incarcata cu particule de praf, catre estul Europei şi deasupra Romaniei”, anunţa, marţi, Administraţia Naţionala de Meteorologie.

Sursa citata a precizat ca, din prima parte a nopţii de joi spre vineri (5 / 6 septembrie), masa de aer incarcata cu particule de praf se va indeparta de ţara.

Publicitate

Riscuri pentru sanatate

Medicii avertizeaza ca inhalarea particulelor de praf saharian poate provoca diverse probleme de sanatate. Persoanele cu afectiuni respiratorii grave ar trebui sa fie deosebit de vigilente in aceasta perioada. Un medic din Timisoara a detaliat riscurile posibile: „Pentru cei fara afectiuni pulmonare, valul de praf saharian poate provoca rinite alergice sezoniere, iritatii ale gatului si nasului, precum si lacrimare. In zilele in care este anuntata prezenta unui nor de praf saharian, recomandam evitarea deplasarilor, mai ales pentru persoanele cu afectiuni pulmonare grave, si purtarea unei masti de protectie”, a declarat medicul pentru Mediafax.

Articolul continuă după reclame

In afara de potentialele probleme respiratorii, particulele de praf pot intensifica simptomele alergice si pot cauza un disconfort general. Din acest motiv, expertii recomanda prudenta in zilele in care acest fenomen este activ.

Schimbari bruste de temperatura si vreme instabila

Pe langa valul de praf, meteorologii avertizeaza ca Romania se va confrunta cu schimbari rapide de temperatura si vreme instabila. In saptamanile urmatoare, sunt prognozate ploi in mai multe regiuni ale tarii, in timp ce in altele, temperaturile vor scadea considerabil.

In mod paradoxal, perioada 2-9 septembrie se anunta a fi una extrem de calda, cu temperaturi ce pot atinge sau chiar depasi 33-35 de grade Celsius. Elena Mateescu, directorul ANM, a subliniat ca saptamana 2-9 septembrie va fi cea mai calda din intreaga luna, dar a adaugat ca si dupa aceasta perioada, temperaturile ar putea ramane ridicate.

„Asadar, ne asteapta o toamna foarte calda si, cu siguranta, vom discuta despre vremea deosebit de calduroasa pe parcursul intregii saptamani, cu o probabilitate ridicata de a avea zile in care temperaturile vor depasi, asa cum am mentionat, 33-35 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu pentru Antena 3.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.