Otrava pe paine – Ce contine cel mai consumat produs de POST si ce boli grave poate declansa

A inceput perioada Postului , motiv pentru care produsele alimentare potrivite pentru acest regim sunt in centrul atentiei in prezent. Cu toate acestea, este important sa fii constient de alegerile tale alimentare atunci cand optezi pentru produse din supermarket.

De exemplu, pateurile de post contin in general intre 5 si 10 aditivi alimentari (E-uri), si sunt printre cele mai cautate alimente in aceasta perioada. Expertii recomanda cu tarie ca oamenii sa analizeze cu atentie etichetele produselor in momentul achizitionarii acestora.

Consumate pe termen lung, aceste produse pot avea efecte negative asupra sanatatii.

Potrivit specialistilor de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in categoria produselor potential nocive se incadreaza atat pateurile vegetale, cat si alternativele la produsele din carne, datorita continutului lor ridicat de E-uri si alti aditivi si coloranti artificiali.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

”Pateurile vegetale din comert contin multe E-uri, contin apa, ulei vegetal hidrogenat (margarina) sau nehidrogenat, proteina din soia, sare iodata, extract de condimente, mustar, arome, adaosuri codificate sau mai multe tipuri de E-uri. Glutamatul monosodic E 621 este un potentiator de aroma, poate crea dependenta, stimuland apetitul, si poate produce dureri de cap, slabiciune, greata, astm, dar poate declansa si Alzheimer sau Parkinson”, explica specialistii din cadrul DSVSA Iasi, scrie BZI.

De exemplu, unul dintre pateurile cele mai consumate in perioada postului, contine agent gelatinizat, ulei de floarea soarelui, proteina de soia, amidon de grau, polifosfati, potentiator de aroma (glutamat monosodic), antioxidanti (ascorbat de sodiu), acid citric, colorant.

O alta marca de pate de post contine amidon de grau, polifosfati E-452, emulsifiant steroli vegetali, esteri mono, digliceride – E 471, agenti de ingrosare – caragenan E-407, clorura de potasiu – E 508, glutamat monosodic E-621, antioxidanti asorbat de Na – E301, caramel E-150.

”In general, produsele la borcan sunt mai bune pentru consum. Produsele in recipienti tip OMNIA, respectiv zacusca de fasole, nu contin E-uri. Fasolea batuta la recipient metalic contine E-uri”, avertizeaza specialistii ieseni.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.