Novak Djokovic si-a recunoscut greselile. Ce decizie au luat autoritatile din Australia

Novak Djokovic , in varsta de 34 de ani, a postat un comunicat, pe retelele sociale, in care recunoaste ca a participat la un eveniment cand stia ca este infectat cu Covid-19 si explica greseala comisa in declaratia de la sosirea in Australia.

Autoritatile australiene au decis sa extinda investigatiile. Verdictul in privinta lui Djokovic este asteptat pe data de 13 ianuarie

Tenismenul risca inchisoarea in Serbia, potrivit legilor in vigoare, si asteapta acum un verdict din partea australienilor.

Presa de la Antipozi anunta ca autoritatile australiene au decis sa amane o decizie in privinta lui Novak Djokovic, dupa ce avocatii jucatorului au depus noi documente. Biroul ministrului Imigratiei, Alex Hawke, a anuntat ca a primit documente suplimentare care au schimbat durata pentru ca o decizie sa fie luata.

„Avocatii domnului Djokovic au furnizat recent documente suplimentare lungi si documente justificative, despre care se spune ca sunt relevante pentru posibila anulare a vizei domnului Djokovic. Bineinteles, acest lucru va afecta perioada de timp pentru o decizie”, a declarat un purtator de cuvant al ministrului Alex Hawke.

De asemenea, publicatiile The Sydney Morning Herald si The Age scriu ca autoritatile australiene au extins investigatiile in privinta lui Novak Djokovic, dupa ce acesta a recunoscut o serie de erori comise, de la incalcarea izolarii, pana la fals in declaratii privind calatoriile si declaratii contradictorii dupa ce a aflat ca a fost testat pozitiv la Covid-19.

Comunicatul lui Novak Djokovic: „A fost o eroare de judecata”

Novak Djokovic a admis in textul publicat pe Instagram o „eroare de judecata” primind in persoana un ziarist al cotidianului francez L’Equipe pe data de 18 decembrie, in timp ce stia ca este infectat cu Covid-19, dar a asigurat ca a „respectat distantarea sociala si a purtat masca”.

„Vreau mai intai sa abordez chestiunea dezinformarii persistente privind activitatile mele si participarea la evenimentele din decembrie care au precedat rezultatul meu pozitiv la testul PCR Covid. Este vorba de o dezinformare care trebuie corectata, in special pentru a linisti opinia publica in privinta prezentei mele in Australia si sa raspund la chestiuni care sunt foarte stresante si preocupante pentru familia mea”, spune Novak Djokovic in comunicatul sau.

„Vreau sa subliniez ca am facut tot posibilul pentru a asigura siguranta fiecaruia si am respectat obligatiile in materie de testare. Am asistat la un meci de baschet la Belgrad pe data de 14 decembrie, dupa ce s-a semnalat ca un oarecare numar de persoane au fost testate pozitiv la Covid-19. Desi nu prezentau niciun simptom de Covid, eu am efectuat pe 16 decembrie un test antigen rapid, care s-a dovedit negativ, dar din prudenta am efectuat in aceeasi zi un test PCR oficial si aprobat”, se mai arata in comunicat.

„A doua zi, am asistat la un eveniment de tenis la Belgrad pentru a inmana premii unor copii si am facut din nou un test antigenic rapid si am fost negativ. Eram asimptomatic si ma simteam bine, nu am primit nicio notificare a unui rezultat pozitiv la un test PCR dupa acest eveniment. A doua zi, pe 18 decembrie, am fost la centrul meu de tenis din Belgrad pentru a indeplini un angajament de lunga data pentru un interviu si o sedinta foto pentru L’Equipe. Am anulat toate celelalte evenimente, cu exceptia interviului pentru L’Equipe. M-am simtit obligat sa merg sa realizez interviul pentru L’Equipe intrucat nu am vrut sa fiu nepoliticos, dar am respectat distantarea sociala si am purtat masca, cu exceptia portretului foto facut”, se mai spune in comunicat.

„Dupa aceea am revenit acasa, dupa interviu pentru a ma izola pe durata perioadei impuse, dar, recunosc a fost o eroare de judecata si recunosc ca am uitat sa relatez despre acest angajament. In ceea ce priveste declaratia de calatorie, ea a fost depusa de echipa mea in numele meu, asa cum le-am spus fuctionarilor de la imigrare la sosire, iar agentul meu si-a cerut scuze sincer pentru eroarea administrativa comisa, bifand caseta gresita privind calatoriile mele anterioare sosirii in Australia. A fost o eroare umana si cu siguranta nu act deliberat. Traim momente dificile in aceasta pandemie mondiala si aceste greseli se pot produce”, precizeaza comunicatul.

„Desi am apreciat ca era important sa abordez si sa clarific aceste informatii eronate, eu nu voi face niciun alt comentariu, din respect pentru guvernul australian, autoritati si procesul in curs. Intotdeauna este o onoare si un privilegiu sa particip la Openul Australiei si nu vreau altceva decat sa ma intrec cu cei mai buni jucatori din lume in fata unuia din cel mai minunat public din lume”, se conchide in comunicat.

Prezenta sa la Melbourne poate fi insa pusa in continuare in cauza, daca guvernul de la Canberra va decide in final sa-i anuleze viza. Djokovic (34 ani) se afla in centrul unei batalii juridice de la sosirea sa in aceasta tara, saptamana trecuta, dupa ce prezentat o scutire medicala pentru a evita cerinta de vaccinare obligatorie impusa de autoritatile australiene.