Novak Djokovic, declaratie uluitoare: „Da, acesta este pretul pe care sunt dispus sa il platesc”

Novak Djokovic a spus ca prefera sa rateze viitoarele trofee de tenis decat sa fie fortat sa faca un vaccin impotriva Covid-19. Vorbind in exclusivitate pentru BBC, el a spus ca nu ar trebui sa fie asociat cu miscarea anti-vax, ci doar a sustinut dreptul individului de a alege.

Djokovic a fost intrebat daca isi va sacrifica participarea la competitii precum Wimbledon si Openul Francez din cauza pozitiei sale fata de vaccin.

„Da, acesta este pretul pe care sunt dispus sa-l platesc”, a spus el.

Castigator de 20 de ori, sportivul a fost deportat din Australia luna trecuta, dupa ce guvernul i-a anulat viza la rand din cauza statutului sau vaccinal.

Djokovic, care este jucatorul de tenis numarul unu masculin din lume, a declarat ca a obtinut o scutire medicala pentru a intra in tara pentru a juca la Australian Open, deoarece s-a recuperat recent de Covid-19.

Totusi, ministrul imigrarii din tara, Alex Hawke, i-a anulat personal viza barbatului de 34 de ani, pe motiv ca prezenta sa ar putea incita „fraciuni civile” si ar putea incuraja sentimentul anti-vaccin.

„Nu am fost niciodata impotriva vaccinarii”, a spus el pentru BBC, confirmand ca facuse vaccinuri in copilarie, „dar am sustinut intotdeauna libertatea de a alege ceea ce bagi in corp”.

Intr-un interviu amplu, primul sau de cand a fost retinut la Melbourne, in ianuarie, Djokovic a abordat speculatiile cu privire la momentul in care a aparut cazul sau pozitiv Covid in decembrie si a discutat despre propria sa atitudine fata de vaccin.

Djokovic a spus ca spera ca cerintele de vaccinare in anumite turnee se vor schimba, adaugand ca spera ca „poate juca inca multi ani”.

Dar el a confirmat, de asemenea, ca este dispus sa renunte la sansa de a deveni din punct de vedere statistic cel mai mare jucator de tenis masculin din toate timpurile, deoarece se simtea atat de puternic. Rivalul lui Djokovic, Rafael Nadal, a castigat 21 de titluri de Grand Slam la simplu .

Intrebat de ce, el a raspuns: „Pentru ca principiile de luare a deciziilor asupra corpului meu sunt mai importante decat orice titlu sau orice altceva. Incerc sa fiu in ton cu corpul meu cat de mult pot”.

Djokovic a spus ca decizia sa a fost partial influentata de impactul pozitiv pe care l-au avut factori precum schimbarea dietei si a tiparelor sale de somn asupra abilitatilor sale ca un atlet.

El a spus ca „isi tine mintea deschisa” cu privire la posibilitatea de a fi vaccinat in viitor, „pentru ca toti incercam sa gasim in mod colectiv, cea mai buna solutie posibila pentru a pune capat Covid”.

„Nu am fost niciodata impotriva vaccinarii. Inteleg ca, la nivel global, toata lumea incearca sa depuna un efort mare pentru a gestiona acest virus si sa vada, speram, un sfarsit cat mai curand al acestui virus”.