Mosii de vara 2022. Ce n-au voie sa faca femeile. Este mare pacat!

Mosii de vara 2022. De Mosii de vara sau Sambata Mortilor, in biserica ortodoxa are loc pomenirea celor adormiti. In aceasta zi ii pomenim pe cei dragi care au trecut in nefiinta.

Mosii de vara sau Sambata Mortilor va avea loc pe data de 11 iunie, cu o zi inainte de Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh, cunoscuta in popor drept Sarbatoarea Rusaliilor.

Cu ocazia Mosilor de vara, bisericiile oficiaza Sfinte Liturghii si slujbe de pomenire pentru cei care au trecut in nefiinta. Doua din sambetele din calendarul crestin ortodox sunt dedicate in mod special pentru pomenirea mortilor. Este vorba despre Sambata de dinaintea lasatului de sec de carne pentru Postul Pastelui si Sambata de dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant sau Sambata Rusaliilor.

Publicitate

Mosii de vara 2022 sau Sambata Mortilor preced Sarbatoarea Rusaliilor care are loc la 50 de zile de la Paste, cand se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh.

In ziua Mosilor de vara, se face pomenirea celor morti. Femeile trebuie sa fie atente. Exista cateva lucruri pe care nu ar trebui sa le faca.

De ziua Mosilor de Vara se impart oale pentru morti, pentru a avea din ce sa bea apa. Nu se spala in aceasta zi si nu se munceste.

Pe vremuri, se spunea ca femeile nu trebuie sa toarca si nu trebuie sa arunce laturi. Superstitiile spuneau ca daca femeile torc, se intorc colacii impartiti pentru pomenirea mortilor. Daca se aruncau laturi, se spunea ca ajung in gura mortilor, care se razbuna. Oamenii nu trebuie nici sa mature in aceasta zi.

Mosii de vara 2022.

Traditia veche mai spunea ca din primul fel de mancare pe care-l gusti in aceasta zi, trebuie sa imparti, ca sa nu se abata asupra ta pierderi. Daca oamenii scot apa din fantana de Sambata Mortilor, trebuie sa lase un banut pentru apa celor morti. Ce se imparte trebuie sa fie nou si proaspat. Se mai spunea ca daca in aceasta zi ploua, anul va fi manos. Si daca arunci o crenguta de tei in ploaie, se opreste.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.