Mosii de Toamna 2022. Cea mai puternica rugaciune pentru mantuirea celor adormiti

Biserica Ortodoxa praznuieste in prima sambata din luna noiembrie Mosii de Toamna. Aceasta zi se mai numeste si Sambata Mortilor deoarece biserica pomeneste in aceasta zi toti adormiti si se roaga pentru ei. Iata cea mai puternica rugaciune pentru mantuirea celor adormiti.

In aceasta zi, in fiecare biserica se va savarsi Sfanta Liturghie, urmata de parastase de obste pentru cei adormiti. Se vor pomeni stramosi, parinti, frati, surori, prieteni, toti cei adormiti din neamul nostru, toti cei trecuti de la viata la moarte. Se fac pomelnice cu numele de botez al acestora. Asadar, in “sambata mortilor” credinciosii merg la Biserica, iar aici se sfintesc si se imparte coliva, colac si vin, dupa care au loc alte ceremoniale acasa si la cimitir. Coliva este expresia credintei in nemurire si inviere, fiind facuta din grau (simbolul invierii trupurilor). Coliva reprezinta hrana atat pentru trup, cat si pentru suflet. Prescura reprezinta darul omului catre Hristos.

Cea mai puternica rugaciune pentru mantuirea celor adormiti

„Pomeneste, Doamne, pe cei ce intru nadejdea invierii si a vietii celei ce va sa fie au adormit, parinti si frati ai nostri si pe toti cei care intru dreapta cre­dinta s-au savarsit, si iarta-le lor toate greselile pe care cu cuvantul sau cu fapta sau cu gan­­dul le-au savarsit, si-i asaza pe ei, Doamne, in locuri lumi­noase, in locuri de verdeata, in locuri de odihna, de unde au fugit toata dure­rea, intristarea si sus­­pinarea, si unde cercetarea Fetei Tale veseleste pe toti sfintii Tai cei din veac.

Publicitate

Daruieste-le lor si noua Impa­ratia Ta si impartasirea bunatatilor Tale celor negraite si ves­nice si des­fatarea vietii Tale celei ne­sfar­site si fericite.

Ca Tu esti invierea si odihna ador­­­mi­tilor robilor Tai (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Prea­sfan­tului si Bunului si de viata faca­to­ru­lui Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Cu sfintii odihneste, Hristoase, su­fle­tele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit!”

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.