Ministrul Turismului a facut anuntul. Ce se intampla cu voucherele de vacanta

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a declarat ca 2022 va fi cel mai bun an pentru turismul din Romani.

”In conditiile in care conflictul din Ucraina dureaza de doua luni de zile, am ceva semne de intrebare, dar raman optimist. Inca mai cred ca in 2022 din punct de vedere al unor indicatori, pentru turismul romanesc ar putea fi cel mai bun an, cel putin de la Revolutie incoace, pentru noi, pentru romani”, a spus Daniel Cadariu la Prima Tv.

Pe ce se bazeaza aceste afirmatii?

”Ma bazez in primul rand pe lucrurile facute inca de la inceput, chiar din luna decembrie a anului trecut pentru ca, evident, fara a sti ca urmeaza un astfel de conflict incepand cu acel moment am accelerat niste lucruri. Unele erau intarziate, altele erau cumva pe un orizont de asteptare. Ma refer la inchiderea unor masuri de sprijin si totusi au fost masuri de sprijin care pentru cei din HoReCa, din industria turismului, in doar cateva luni de zile a insemnat o intrare de capital de aproape 800 milioane de euro”, a mai afirmat ministrul, care a explicat ca acesta a fost ajutorul de stat pe perioada pandemiei.

Vouchere de vacanta 2022. Ministrul Turismului a adaugat ca, strict pentru compensarea pierderilor HoReCa, au fost alocati 450 milioane de euro. ”Strict pentru compensarea pierderilor HoReCa au ajuns la aproximativ 8.300 de beneficiari, 450 milioane euro, iar in cadrul Masurii 2, cea cu granturi de lucru de pana la 200.000 de euro, alti 6.500 de operatori economici din turism au beneficiat de 360 milioane euro”, a declarat reprezentatul Guvernului.

Cei din HoReCa sunt multumiti ?

”Raspunsul ar trebui calibrat, facand referire la toate domeniile economiei romanesti pentru ca daca discutam doar de unul, poti primi un raspuns nu incurajator. Insa, revenind, tot in decembrie, am reusit sa punem in aplicare masura tichetelor de masa pentru sectorul bugetar”, a mentionat Daniel Cadariu.

Daniel Cadariu a declarat ca va fi stimulata activitatea de a aduce turisti straini in Romania.

”In 2019, indicatorii spuneau ca au ajuns in Romania 2,7 milioane de turisti straini si exact pentru a ajuta cumva si acest aspect, noi am pregatit la minister si urmeaza, cred, in cursul lunii iunie, sa derulam un program prin care vom stimula exact acest sector, acea activitate de a aduce turisti straini in Romania. Pentru ca orice turist care vine in Romania si beneficiaza de aceste servicii este egal cu a exporta, practic, servicii turistice si acest program ii va incuraja, ii va premia, ii va bonusa pe cei din agentiile de turism care vor aduce turisti straini in Romania. Lucram la forma finala a programului, asteptam, in urma discutiilor cu STS, forma finala a platformei pentru a fi in situatia in care undeva in cursul lunii iunie sa demaram acest program pentru a sprijini exact incommingul din Romania”, a spus ministrul Turismului.

”Eu sper sa depasim un milion si jumatate de turisti straini, avand in vedere ca in cursul anului 2021, in conditiile in care au fost inca restrictii generate de pandemie, au fost 840.000 de turisti”, a declarat Daniel Cadariu

Litoralul romanesc, mai scump?

”In anumite situatii, da. Si nu imi explic cum o anumita parte dintre romani prefera la anumite preturi, in anumite locatii, sa mearga in concediu. Concluzia mea e doar ca isi permit ca altfel nu inteleg”, a declarat Cadariu.

Ministrul Turismului, despre logo-ul de tara

”Este logo si brandul de tara al Romaniei. La vremea respectiva s-au cheltuit 30 milioane de euro, bani europeni, prognoza fiind pe 70 de milioane, dar diferenta nu s-a mai cheltuit. S-au cheltuit 30 milioane de euro pentru a decide, pentru Romania, un logo, un brand de tara si actiuni de promovate. Ma intreb de ce de 10-12 ani un bun al Romaniei nu este folosit. Am facut doua demersuri. Am emis un ordin in care am instituit obligativitatea ca in toate structurile de primire turistica din Romania, sunt 18.300 clasificate, vor fi obligate sa afiseze logo si brandul. In paralel am emis un alt ordin de ministru si am constituit un consiliu de logo national, in care am chemat toti specialistii, patronate, sindicate, pentru a se pronunta, cum revigoram folosirea brandului”, a mai declarat Daniel Cadariu.