Ministrul Sanatatii a facut anuntul: „O prima masura va avea legatura cu renuntarea la masti in interior”

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a vorbit despre ridicarea restrictiilor in Romania.

Potrivit ministrului, prima masura de relaxare ar fi legata de renuntarea utilizarii mastilor in exterior, insa nu in spatiile aglomerate.

„In ceea ce priveste relaxarea, eu cred ca asa cum am mai spus, o prima masura va avea legatura cu renuntarea la masti in interior. Ulterior, alte masuri trebuie sa permita intoarcerea la o viata normala. Saptamana trecuta am aprobat ordinul de constituire a unui comitet consultativ, astfel incat sa putem sa luam aceste masuri. Sigur, masura trebuie luata de Guvernul Romaniei. (…) Una e sa iei, alta e sa mentii o decizie sustenabila”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Nu ne punem problema unui val sase al pandemiei in acest moment

„Erau 13 cazuri de varianta BA2. Nu ne punem problema unui val sase in acest moment. Este vorba despre imunitatea obtinuta la nivel populational fie prin trecerea prin boala, fie prin vaccinare, fie prin amandoua. Studiile sunt destul de limitate. Cred ca ar trebui sa vedem mai multe studii si sa nu ne referim la un singur studiu care a fost citat de un coleg de la Timisoara”, a spus Rafila intr-o conferinta de presa.

Alexandru Rafila a subliniat ca intotdeauna masurile de relaxare sunt luate gradual, insa tinand cont de ce se intampla in spitalele din Romania.

„Masurile de relaxare totdeauna trebuie luate gradual, mai ales ca suntem intr-o situatie – asa cum v-am explicat – in care scaderea numarului de cazuri nu s-a corelat cu o scadere la fel de rapida a numarului de cazuri internate in spital si mai putin s-ar corela cu numarul de cazuri in sectiile de terapie intensiva. (…) Asteptam ca si acesti indicatori sa intre intr-o scadere constanta, incat sa permita ridicarea acestor masuri. Grija, intotdeauna, este legata de asigurarea capacitatii de acordare a asistentei medicale si, in mod evident, nimeni nu vrea restrictii, toata lumea vrea relaxari. Si noi vrem acest lucru, si Guvernul vrea acest lucru. Lucrul acesta trebuie facut si tinand cont de ceea ce se intampla in spitalele din Romania”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Tulpini ale noului coronavirus, a aratat el, vor mai aparea, insa nu se stie cat de transmisibile vor fi si de asemenea vor mai exista si imbolnaviri.

„Totdeauna trebuie sa pui in balanta – asa cum punem si la infectia gripala – posibilitatea aparitiei unei epidemii sau a unui nou val pandemic, daca discutam despre aceasta tulpina. (…) Tulpini noi vor aparea, nu stim daca vor fi tulpini extrem de transmisibile. Sa vedem daca tulpinile care apar sunt neutralizate de catre anticorpii pe care populatia ii are in urma bolii, imbolnavirii sau vaccinarii si atunci sigur ca putem pune pe hartie un astfel de scenariu. Acum stim ce avem de facut, dar nu cred ca ar trebui sa punem problema unui nou val pandemic. Adica, el va exista, dar nu al unui val pandemic care sa puna probleme sistemului de sanatate, in general sistemului de sanatate publica si amenintarii, afectarii vietii economice si sociale. (…) Imbolnaviri vor mai fi, si gripa in fiecare an, problema este daca acest lucru pune sau nu probleme functionarii normale a societatii”, a sustinut ministrul Rafila.