Ministrul Marcel Bolos a facut anuntul! Cine primeste mai multi bani in 2023.

Ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a anuntat, la Antena 3 CNN, cine va primi mai multi bani in anul 2023.

Pentru pensii, de la 1 ianuarie 2023, majorarea va fi de 12,5%, in timp ce indexarea pensiilor militare de stat cu o parte din rata inflatiei va insemna o crestere de 5,1%. Totodata, salariul minim brut va fi majorat la 3.000 de lei.

„Vor fi trei transe de ajutor temporar care se acorda in functie de veniturile pe care le realizeaza pensionarii. Pentru cei cu venituri sub 1.500 de lei, ajutorul va fi de 1.000 de lei in doua transe. Pentru cei cu venituri intre 1.501 si 2.000 de lei, ajutorul va fi de 800 de lei, iar pentru cei cu venituri intre 2.001 si 3.000 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei, care, de asemenea, se acorda in doua transe”, a declarat ministrul.

Pentru 2023, Executivul are la dispozitie un buget de patru miliarde de lei pentru plata facturilor la energie.

„Acestea sunt fondurile pentru compensarea pretului la energie, el este de 1.400 de lei anual si se acorda in doua transe in lunile februarie si septembrie 2023. Se acorda prin cardul de energie. Sun banii pe care ii avem din politica de coeziune 2014-2020, care sunt sub risc de comitere si Comisia Europeana a acordat sprijin statelor membre pentru a acorda sprijin pentru populatie si familiile vulnerabile in vederea compensarii pretului la energie, dar si pentru mediul de afaceri prin acordarea de granturi pentru capital de lucru”, a precizat Marcel Bolos.

Cine va primi in 2023 ajutor de la stat

„Avem pensionarii cu venituri lunare mai mici de 2.000 de lei. Atentie, se calculeaza si veniturile medii lunare pe locul de consum. Pentru ca s-ar putea, impreuna cu pensionarul, sa mai aiba membri din familie care inregistreaza venituri. Avem un singur loc de consum energetic. Se calculeaza venitul mediu pe loc de consum ceea ce inseamna ca plafonul de 2.000 de lei poate sa influenteze acordarea cardului de energie, daca unul dintre membrii familiei, care locuieste in aceeasi casa, are venituri ce trec de aceasta medie de 2.000 de lei”, a explicat ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene.

Marcel Bolos a declarat ca la acest calcul nu se ia in considerare si ajutorul acordat pensionarilor.

„Ajutoarele sunt venituri care nu se cumuleaza, sunt neimpozabile. Din acest punct de vedere, doar componenta de venituri a celor care mai locuiesc cu beneficiarul trebuie avuta in vedere pentru ca aici discutam de locul de consum de energie care provine fie din energie electrica, gaze naturale, fie din incalzire in sistem centralizat. Noi pe acel loc de consum incercam sa compensam partial platile la facturile pentru energie”, a mai declarat Marcel Bolos.