Ministrul Finantelor, anunt important despre salarii

Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a spus ca salariul minim va creste la 3.000 de lei.

„Maine avem Consiliul National Tripartit. (…) Maine o sa avem si raspunsul. As vrea sa rezerv un pic elementele de negociere pentru sedinta de maine, dar cu siguranta salariul minim va fi 3.000 de lei. (…)

Eu va spun ca va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiti de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon si ne uitam in negocierile pe care le avem si cu mediul de afaceri pentru acea eventuala masura voluntara pentru cei care cresc cu mai mult decat 200 de lei, pentru ceea ce depaseste 3.000 de lei. Dar aici sindicatele spun un lucru: ne intoarcem la partajarea contributiilor. Or aici, lasati-ne maine sa discutam.

Pentru ca partajarea contributiilor – adica reintoarcerea la sistemul in care contributiile erau platite pe de o parte de angajat, pe de alta parte de angajator – nu e o masura pe care sa o ia statul fara ca masa rotunda sa fie de acord, nu e discretionar sa intervii, trebuie sa ai o discutie si cu mediul de afaceri, care inseamna, de fapt, sa fie taxat, dar nu e o idee care trebuie sa fie respinsa”, a declarat ministrul Finantelor Publice, la Digi 24.

Adrian Caciu, despre salariu minim de 4.000 in constructii

„A aparut propunerea ca salariul minim pe constructii sa creasca la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contributii care imi acopera acel 12,5% astfel incat sa fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurarilor de stat”, a mai spus Adrian Caciu.