Ministrul Energiei, prima reactie dupa cresterea pretului la combustibil: „Am incredere ca lucrurile s-au linistit peste tot in tara”

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a multumit oamenilor care au inteles ca nu este cazul sa se panicheze din cauza cresterii pretului la combustibil si nu au stat la cozi care au blocat o mare parte din marile orase din tara.

Reprezentantul Guvernului a spus ca a trecut pe la mai multe benzinarii pentru a vedea care este situatia in acest moment si a spus ca s-au calmat lucrurile.

„Vreau sa le multumesc tuturor celor care au inteles ca nu e cazul sa intre in panica, sa stea la cozi la benzinarii. In urma cu cateva minute, in drumul spre casa, am trecut pe la mai multe benzinarii pentru a vedea care e situatia. Calma. Am incredere ca lucrurile s-au linistit peste tot in tara”, a postat pe contul sau de Facebook, Virgil Popescu.

In cursul zilei de miercuri s-au format cozi uriase la majoritatea benzinariilor din Romania dupa ce pe internet au vehiculat zvonuri despre o crestere foarte mare a pretului la combustibil. Situatia a pornit de la o benzinarie din Beius unde pretul la benzina a fost de 11 lei/L. Situatia s-a degenerat si oamenii au format cozi foarte mari la benzinarii care au dus la blocaje si foarte multi nervi in trafic.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, a transmis presei ca „nu sunt probleme cu stocurile de carburanti”.

In timp ce ministrul Energiei spune ca nu sunt motive se ingrijorare, specialistii atrag atentia ca in perioada urmatoare pretul pentru un litru de combustibil va atinge un nou prag istoric.

Autoritatile spun ca pretul nu ar trebui sa creasca

”Solutia este ca cetatenii sa fie informati si noi le spunem tuturor benzinarilor particulari cat si celorlalti sa aplice preturile in conformitate cu legea”, spune Ion Tache, presedinte Asociatia benzinarilor particulari.

Kremlinul a amenintat ca barilul de petrol poate depasi 300 de dolari dupa ce Statele Unite si Marea Britanie au sistat importurile de petrol si gaze din Rusia.

Vigil Popescu: Nu mi se pare normal ceea ce s-a intamplat

”Romania si fiecare producator are rezerve de petrol. Au rezervele intacte de petrol. Deci nu exista acest risc sa nu avem nici petrol sau benzina si motorina. Sigur, daca pretul barilului de petrol va ajunge unde va ajunge in urma razboiului, vorbim de alte cresteri. Dar in momentul de fata eu am vazut ca pretul barilului de petrol s-a stabilizat in scadere cu 3 dolari de ieri pana azi, inseamna cat de cat o stabilizare. Sa vedem unde va ajunge barilul de petrol. Daca este vorba doar de lant de benzinarii sigur ca exista Antifrauda, exista ANAF, ANPC, exista atatea organe care pot merge sa vada care au fost bazele schimbarii pretului de la 7 lei la 10 lei. Evident ca lucrurile, daca stau speculativ, evident ca acel agent economic va fi sanctionat. Nu mi se pare normal ceea ce s-a intamplat”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.