Ministrul Apararii, anunt despre stagiul militar obligatoriu: „Pachetul contine 3 legi”

Ministrul Apararii, Vasile Dincu, a anuntat ca Romania nu va reveni la stagiul militar obligatoriu. O astfel de masura ar fi prea costisitoare si nu ar fi practica, in conditiile in care in prezent se merge pe armate profesioniste, a explicat el la Dig24.

„In niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astazi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare ca o parte – si nu este propaganda, avem chiar informatii oficiale – cea mai importanta parte a trupelor ruse care s-au impiedicat in Ucraina sunt formate din tineri fara pregatire militara. Sunt noi, au venit acum si nu reprezinta un avantaj pentru armata rusa in acest moment”, a explicat Dincu.

„Stagiul militar obligatoriu ar insemna sa fie si un cost imens pentru noi, sa ai sute de mii… Intr-o generatie de 200.000 de oameni intr-un an, nici economic nu poti sa sustii un asemenea efort”, a spus ministrul.

Publicitate

El a adaugat ca nici in caz de mobilizare nu pot fi chemate toate persoanele intre anumite varste, daca nu au facut pregatire militara.

Dincu a mai spus ca legile din domeniul apararii trebuie modificate, pentru ca unele dateaza dinainte de aderarea Romaniei la NATO.

„CSAT a stabilit ca vom face un pachet de legi pe care le vom aduce in procedura de urgenta, dar nu prin ordonanta. Vor ajunge in dezbaterea coalitiei, le vom trimite la Parlament si acolo se va discuta. Asa este normal, este un pachet foarte important pentru Romania”, a spus el.

„Pachetul contine 3 legi – legea privind managementul situatiei de criza, legea privind cibersecurity si modificari la legea apararii, care include si mobilizarea populatiei si a economiei”, a explicat Dincu.

El a spus ca nu se pune problema mobilizarii tuturor persoanelor cu varste intre 18 si 60 de ani, in cazul ipotetic al unui conflict.

„Nu poti mobiliza decat oamenii mobilizabili – cei care au facut pregatire militara. Numai ei pot fi mobilizati. Daca ar fi un conflict, atunci se pune la punct industria, administratia, si cei care nu au facut armata pot ocupa un loc in economie, dar nu poti sa ii mobilizei in armata”, a explicat el.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.