Meteorologii au facut anuntul. Romania, sub cod portocaliu si cod galben. Cand scapam

Meteorologii au anuntat ca vor fi  inca doua zile de canicula in Romania. Tara noastra se afla, acum, sub cod portocaliu si cod galben de canicula si disconfort termic accentuat. Potrivit specialistilor ANM, acestea sunt valabile pana maine seara la ora 21:00.

In acest interval de timp, in partea de vest a tarii si in nord-vest vor fi temperaturi maxime de pana la 37…38 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat.

In restul zonelor care sunt vizate de codul galben maximele vor urca pana la 36…37 de grade. Meteorologii spun ca indicele de temperatura umezeala va depasi pragul de umezeala de 80 de unitati in zonele de deal si campie, asta inseamna ca va fi disconfort termic accentuat iar temperaturile resimtite vor fi mai ridicate decat ceea ce arata termometrele.

„COD GALBEN

Interval de valabilitate: 4, 5 iulie

Fenomene vizate: val de caldura si disconfort termic ridicat

In intervalul mentionat valul de caldura se va mentine in toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat in zonele de campie si de podis, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 33 si 36 de grade, iar cele minime intre 17 si 20 de grade.”

„COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 4, 5 iulie

Fenomene vizate: val de caldura in intensificare si disconfort termic accentuat

In zilele de luni (4 iulie) si marti (05 iulie), in zonele joase din vestul si nord-vestul tarii valul de caldura se va intensifica, iar temperaturile (diurne si nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. Dupa-amiaza se vor inregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor cobori in general sub 18…22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat”

De miercuri insa valorile termice incep sa scada astfel incat joi vom observa o racire accentuata a vremii. Temperaturile maxime nu vor mai trece de 31 de grade iar instabilitatea atmosferica va cuprinde mare parte din tara.