Mersul la biserica prelungeste viata si ajuta sanatatea mintala

Mersul la biserica prelungeste viata. Rezultatele unui studiu confirma statistic o teorie mai veche care spune ca religia, indiferent de realitatea credintelor propovaduite, are o utilitate sociala importanta.

Participarea la activitati religioase este un antidepresiv mult mai eficient pentru europenii de peste 50 de ani decat participarea la activitati sportive, educationale sau politice, potrivit unui studiu al Facultatii de Medicina Erasmus din Rotterdam.

Mersul la biserica prelungeste viata si ajuta sanatatea mintala

Peste 9.000 de europeni peste 50 de ani au fost urmariti de cercetatori de-a lungul a patru ani, singura activitate asociata consistent cu o stare de bine fiind mersul la biserica, moschee sau sinagoga.

Publicitate

Participarea la activitati religioase. In schimb participarea la activitati politice sau comunitare are un efect doar pe termen scurt, pe termen lung ducand la cresterea simptomelor depresive. Activitatile sportive sau alte activitati sociale nu au niciun efect benefic.

“Biserica pare sa joace un rol social foarte important in scaderea frecventei depresiei de varsta a treia”, spune dr. Mauricio Avendano, unul dintre autorii studiului si epidemiolog la The London School of Economics and Political Science (LSE).

Participarea la activitati religioase. “Nu e clar daca asta se datoreaza religiei in sine sau daca e vorba mai degraba de faptul ca oamenii nu se simt izolati social apartinand de o comunitate”.

Mersul la slujbele religioase te fereste de depresie?

Pe de alta parte, un studiu realizat recent de Universitatea Harvard sugereaza ca prezenta regulata la slujbele bisericesti poate ajuta la prelungirea sperantei de viata.

Investigatorii au analizat datele a aproximativ 75.000 de asistente medicale de varsta medie din Statele Unite, ce au trebuit sa completeze un chestionar cu diferite intrebari la fiecare patru ani.

Participarea la activitati religioase. Acest studiu a carui obiectiv era stadiul de sanatate al asistentelor medicale, ce a fost efectuat in perioada 1992 – 2016, pe langa diversele aspecte ale vietii, a cuprins si intrebari legate de prezenta la serviciile unei biserici.

Investigatorii au gasit ca femeile ce au frecventat biserica mai mult de o data pe saptamana, au prezentat un risc de 33 % mai mic de a muri in perioada efectuarii studiului, in comparatie cu celelalte ce au declarat ca nu au frecventat biserica niciodata. Asistentele ce au declarat ca au frecventat o data pe saptamana, riscul era de 26 % mai mic, iar cele ce frecventau mai rar, prezentau un risc de 13 % mai mic, decat cele ce nu frecventau deloc.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.