Medvedciuk, cel mai apropiat aliat al lui Putin, a fost arestat

Ucraina declara ca a fost arestat politicianul pro-rus fugar Viktor Medvedciuk, vazut drept cel mai apropiat aliat al presedintelui Vladimir Putin in tara.

Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a postat o fotografie in care il arata pe Medvedciuk catusat si purtand haine militare ucrainene.

El fusese in arest la domiciliu in capitala Kiev, fiind suspectat de tradare, dar a scapat la scurt timp dupa ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, scrie BBC.

Medvedciuk, in varsta de 67 de ani, neaga faptele rele.

In discursul sau video catre natiune, presedintele ucrainean Volodymir Zelenski s-a oferit sa-l schimbe pe Medvedciuk cu „barbati si femei ucrainene care sunt acum in captivitate in Rusia”.

El a scris anterior pe Facebook ca Medvedciuk a fost arestat dupa o „operatiune speciala” a SBU.

Serviciul de securitate a declarat intr-un comunicat: „Poti fi un politician pro-rus si sa lucrezi pentru statul agresor de ani de zile. S-ar putea sa te ascunzi de justitie in ultima vreme. Poti chiar sa porti o uniforma militara ucraineana pentru camuflare.

„Dar te va ajuta sa scapi de pedeapsa? Deloc! Te asteapta catuse si acelasi lucru este valabil si pentru tradatorii Ucrainei ca tine.”

Medvedciuk, care spune ca presedintele Putin este nasul fiicei sale, este un om de afaceri bogat care conduce partidul pro-rus de Opozitie Platforma – Pentru viata.

El a descris in repetate randuri acuzatiile impotriva sa drept „represiune politica”.

Ani de zile a fost tolerat in cercurile politice ucrainene pentru ca era vazut ca un canal important de comunicare cu Kremlinul, dar a fost acuzat de tradare in mai 2021.

Rusia a declarat marti ca verifica informatii despre arestarea raportata.

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus ca acest lucru se datoreaza faptului ca „acum vin atat de multe falsuri din Ucraina”, incat „ totul trebuie verificat”.