Medicul Valeriu Gheorghita, anunt important despre testele rapide. Toata lumea trebuie sa stie

Medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare impotriva Covid-19, a explicat motivul pentru care testele rapide pot da rezultat „fals negative”.

Testele rapide antigen Covid-19 au o sensibilitate mai redusa decat testele de tip PCR in depistarea infectiei, mai ales in cazul variantei Omicron, deoarece in momentul acesta sunt mai multe persoane imunizate fata de virus iar astfel incarcatura virala este mai mica, spune medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19.

„In momentul in care efectuam aceste teste rapide se coreleaza si cu rezultatul lor, adica cu sensibilitatea lor. Daca le efectuam in primele 5 zile de la debutul bolii, cand incarcatura virala este mai mare, atunci sansa sa ne dea un rezultat real este mai mare.

La persoanele care au un grad de imunitate, pentru ca au fost vaccinate sau au trecut prin boala anterior, incarcatura virala este mai redusa, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen sa iasa pozitiv este un pic mai mica decat la persoanele care sunt nevaccinate. Atunci este evident ca testele «gold standard» acum sunt testele PCR.

Persoane care erau chiar simptomatice si care si-au facut teste rapide in mod repetat si au iesit negative ulterior au fost confirmate in urma unor teste PCR.

Cred ca sensibilitatea testelor rapide este afectata in momentul de fata in cazul variantei Omicron, ceea ce va creea probleme din punctul de vedere al costurilor – pentru ca testul de tip PCR este de cel putin doua ori mai costisitor decat un test rapid -, din punct de vedere al timpului de asteptare pana la iesirea rezultatelor.

Avem nevoie de mai multe date stiintifice care sa compare rezultatele celor doua tipuri de determinari pentru a fi in masura sa luam niste decizii, daca se justifica sau nu sa mai facem teste antigen”, a declarat Valeriu Gheorghita.