Medic roman: „Nu va trimiteti copiii pe-un front invizibil, unde cealalta tabara nu cunoaste mila, morala sau compasiune”

Medicul Gabriel Diaconu, tata a trei copii, spune ca deciziile noastre, ale celor mari, le afecteaza vietile.

„Nori. Patimile copiilor. Gripa si COVID. Solutii.

Sunt tata de trei copii. In ultimii doi ani, de cand avem cazuri de COVID pe teritoriul Romaniei, am cautat pe cat posibil sa ii ocrotim. N-am reusit. Rand pe rand fiecare a facut boala.
Au avut toti simptome usoare si moderate. Ceea ce ai putea numi ”o raceala puternica”, a carei durata a fost de aproximativ o saptamana. S-au recuperat, in cele din urma.

Publicitate

Unul a ramas cu o tuse enervanta o perioada, si o sensibilitate la aerul cald si uscat. Celalalt, cel mare, dupa un an de pandemie, scoala online si haosul curiculei, cauta sa-si pastreze cat de cat echilibrul. N-au putut suferi betisoarele de testare PCR. Nu le-a placut foarte mult nici pe cele de testare rapida antigen. Ce vorbesc eu, de fapt niciunuia nu le-a placut perioada asta. Au pierdut un bunic, si o strabunica, rapusi de COVID.

Cei mici nu sunt inca la varsta intelegerii. Vine o zi, in schimb, cand cineva le va zice si lor ca sunt ”copiii pandemiei”, sau generatia care si-a trait copilaria prin haosul acesta controlat.
Deciziile noastre, ale tuturor, afecteaza vietile lor.

Numarul cazurilor pediatrice la noi, la clinica de psihiatrie, a crescut dramatic in ultimul an. Povara fricii, nu rareori a bolii COVID a unui parinte, a unui bunic, a lasat urme si dare pe constiinta lor. Pe cat de mult vorbesc, sau tipa, unii despre conspiratii pandemice, pe atat de rai, cinici si indiferenti sunt la soarta copiilor romani.

Dintre care mai multe mii au ajuns chiar in spital cu COVID.

Dintre care zeci au murit.

La momentul de fata sunt doua lucruri cruciale, pe masura ce ne indreptam spre o noua furtuna infectioasa:

1. identificarea din timp a copiilor care iau virusul, pentru a putea fi pusi la adapost si tratati corect, DAR si

2. vaccinarea lor, potrivit recomandarilor in vigoare, atat impotriva COVID dar si impotriva gripei.

Cele doua boli au o anumita sinergie. Oamenii uita ca, in iarna/ primavara lui 2020 am avut mai multe cazuri de ”COVID pe gripa”. Cele doua virusuri pot co-exista in organism.
Deja sunt mai multe cazuri cu manifestari gripale la persoane care au trecut prin COVID si care poate au ramas, sau nu, cu diverse sechele. Copiii este evident ca sunt o populatie vulnerabila.
Astfel ca, draga mama sau tata, lasand la o parte orice altceva, e important sa stii ce fel de raceala face copilul tau in perioada asta.

Prea des aud de parinti care NU isi testeaza copiii. Ca ii tin acasa, sau ca-i trimit la scoala sau gradinita cu simptome (muci, tuse etc), romanii refuza sa stie. Si nu e de bun augur. Colegii mei pediatri si medici de familie ajung exasperati, mai ales in acele cazuri unde evolutia este mediocra.

Fii un parinte bun si ai grija de copilul tau.

Vaccinarea copiilor de la 5 ani in sus impotriva COVID este pentru multi o decizie controversata. Dar ramane, daca – spre exemplu – intr-o clasa majoritatea sau toti sunt vaccinati, un element vital de protectie.

Testarea copiilor periodica, saptamanala este cruciala. Atat pentru copilul tau, dar mai ales pentru ceilalti copii. De la parc. De la gradi sau de la scoala. Poate ca al tau e sanatos, dar ce poti sti despre copilul celuilalt? Spune o vorba din batrani ca e nevoie de un sat sa cresti un copil. Trebuie sa avem grija unii de copiii celorlalti.

In acesti doi ani virusul gripal nu a circulat ca de obicei, drept urmare am ”sarit” un ciclu de imunizare la gripa. Motivul a fost ca aceleasi masuri de igiena, respectiv restrictia contactului sau aglomerarii persoanelor ca sa impiedicam transmiterea COVID, au ajutat la preventia contra gripei.

Momentul de oportunitate acum este sa vaccinam populatia expusa, copii, batrani si bolnavi, contra amandorura.

Testarea contra COVID in scoli, fie ea anevoioasa si frustranta pentru multi, e o alternativa la testarea la domiciliu.

Un test rapid la farmacie costa 20 de lei. Drept urmare, pe luna, ar insemna cam 100 de lei (daca pui si un test ratat din motive de recoltare). Daca ai doi copii, 200 de lei.

Sunt multe familii in Romania pentru care 200 de lei sunt bani importanti. Reprezinta bani de mancare, sau de haine, sau de facturi care in 2021 au tot crescut.

Dar asta nu inseamna sa te intorci impotriva propriei sanatati. Asa cum ai grija sa aiba copilul caciula si fular in iarna care se apropie, la fel e important si sa ai grija sa nu se imbolnaveasca. Toti parintii facem asta.

Drept urmare cauta sa obtii testele distribuite prin Inspectoratele scolare, si foloseste-le.

Cu cat mai multi parinti vor imbratisa asta, cu cat mai multe scoli vor adopta masura asta, cu atat vor putea copiii sa ramana laolalta. Dar nu numai.

Copiii formeaza prietenii intre ei, atasament unii fata de ceilalti. Nu o singura data baiatul meu cel mare, in ultimii doi ani, mi-a spus de colegi de-ai lui care au facut COVID. Nesiguranta l-a apasat, si l-a necajit si mai mult.

Ii spunea P.P. Carp regelui Carol, in anul cand Romania se hotara daca sa mearga sau nu la razboi: ”Am trei copii, si-i dau pe toti Majestatii voastre sa moara pe front”.

Nu va trimiteti copiii pe-un front invizibil, unde cealalta tabara nu cunoaste mila, morala sau compasiune. Mai mult ca niciodata in aceste vremuri suntem chemati sa-i pastram sanatosi”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.