Medic roman: „Nu mai putem tine scolile inchise. Nu vom putea stavili ceea ce vine”

Medicul Gabriel Diaconu a postat un mesaj categoric pe pagina sa de socializare. Iata textul integral:

„Nu, nu mai putem tine scolile inchise.

Ceea ce era, acum doi ani, o solutie extrema la o problema necunoscuta, cu potential extrem, astazi este pur si simplu inacceptabil.

Publicitate

Doi ani cu COVID au oferit suficient curicula de invatare. Mai mult decat atat, arsenalul nostru astazi difera fundamental de lipsa vreunuia, la inceput de 2020.
Un cuvant care si-a facut loc in vocabular deja din 2022 este “sindemie”. Pe langa COVID, alte probleme au devenit semnificative, cu risc de larga raspandire. Printre acestea, sanatatea copiilor si adolescentilor a intrat pe o traiectorie turbulenta. Foarte turbulenta.

Drept urmare parintii sunt cei care ar trebui sa fi incorporat, deja, mesajele cheie ale acestor vremuri:

Pentru copii, infectia COVID nu este periculoasa. Pe de alta parte ei pot fi, si prea frecvent au fost, verigi de transmitere ale acestei boli. Drept urmare firesc este ca, frecvent, copiii sa fie testati inainte de a merge la scoala.

Firesc este ca ei sa fie vaccinati, incat absenteismul scolar sa fie cat mai mic, respectiv durata simptomelor mai scurta.

Firesc este ca, de la cele mai mici varste, copiii sa adopte reguli elementare de igiena. Indeosebi portul corect al mastii intr-o clasa aglomerata, unde nu poti presupune ca toti au aceeasi imunitate robusta.

Mai mult, firesc este, pe masura ce copiii trec prin boala, sa ai o masura a gradului de imunizare in comunitatile scolare. Pentru ca “insulele” de imunitate, pe masura ce devin mai mari, redau increderea parintilor ca scoala e un loc sigur.

Valul Omicron, deocamdata, a vazut un varf rapid de internari pediatrice in mai multe state din US. Drept urmare argumentul pentru vaccinarea pediatrica este unul puternic. Mult mai puternic decat tratamentul cu noi antivirale de sinteza, deocamdata aprobate doar la adulti.

Publicitate

Aud multi romani vorbind despre drepturile lor fundamentale. La fiecare colt de strada cineva a devenit, brusc, versat in legile fundamentale ale democratiei si constitutionalismului.
Trebuie sa fim foarte atenti. Tot ce stim se bazeaza pe ceea ce am observat deja. Orice inafara celor observate devine un camp cert de intamplare si fenomen. O tragedie care se strecoara pe sub ochii nostri e impactul asupra generatiei tinere, ale carei repere sociale si interpersonale sunt deja profund bruiate.

Nu am nicio indoiala ca vor fi unii, mai ales dintre conspirationisti, care abia asteapta sa racneasca, din nou, ca ei au afirmat astfel de lucruri de la inceput.

Nebunia lor ma lasa rece. Am pierdut 60 de mii de oameni. Am salvat cateva sute de mii pana acum. Ce am salvat a fost pentru ca medicii si-au dat sufletul, si frecvent viata. Ce am pierdut e din cauza dementei digitale, care unora le-a oferit platforma si portavoce.

Nu vom putea stavili ceea ce vine. Dar avem cu ce ne pregati. Depinde, acum, de fiecare parinte daca va vrea, sau nu, ce e mai bine pentru copilul lui. Am aflat deja, cu stupoare, ca nu toti romanii si-au dorit ce e mai bine pentru parintii lor.

Diferenta dintre cele doua populatii este ca batranii au trait. Dar copiii, ce au ei de trait, e la indemana noastra, astazi.

Toate strategiile de sanatate se impiedica de paradoxul democratiei. Avem aceleasi drepturi, dar competente groaznic de diferite. Sa fii parinte nu e o competenta. Sa fii educator, sau doctor, da.

Daca omul liber, cu drepturi, ar fi si minim apt sa discearna de unde vine ajutorul, probabil am fi deja intr-o pozitie mult mai buna.

Saptamana viitoare, maxim cea de dupa ea, va incepe si vaccinarea populatiei scolare mici, unde parintii aleg asta. Eu, pe cel mare, am sa il vaccinez. E trecut prin boala, nu imi fac griji ca nu va face fata si Omicron. Dar il vreau la scoala. Si el vrea la fel”, a scris medicul pe Facebook.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.