Inca o tara confirma primele cazuri de „Flurona”. Ce este noua infectie aparuta in Europa

In regiunea spaniola Catalonia au fost identificate mai multe cazuri de „flurona”, adica infectarea simultana cu gripa si coronavirusul SARS-CoV-2, primele descoperite in Spania, scrie Agerpres.

Desi nu este o situatie des intalnita, intr-o perioada cu circulatie virala intensa poate surveni coexistenta a doi patogeni intr-un organism, explica un medic spaniol, Gemma Craywinckel, precizand ca deocamdata nu s-a observat ca aceste cazuri sa fie mai grave decat COVID-19 singur.

Preocupanta este in schimb posibilitatea saturarii sistemului sanitar de inmultirea cazurilor de COVID-19, care se traduce printr-o crestere constanta a internarilor, inclusiv la ATI, si a deceselor, mai spune Gemma Craywinckel.

Spania trece in prezent prin al saselea val de COVID-19, mai virulent decat cele precedente si alimentat de noua varianta Omicron a coronavirusului, inregistrand pe o perioada de 14 zile (actualizata ultima data joi) o rata de incidenta de 1.775 de infectari la o suta de mii de locuitori. Capacitatea la ATI este ocupata in proportie de 19% pe ansamblul Spaniei si de peste 37% in regiunea Catalonia.

In Ungaria au fost detectate primele cazuri de infectare simultana cu gripa si cu coronavirusul SARS-CoV-2, o combinatie denumita „Flurona”, creata din alaturarea cuvintelor „flue” (gripa in engleza) si corona, potrivit presei locale.

Laboratorul privat Neumann Labs a identificat doua cazuri de flurona la doi tineri cu varste de sub 30 de ani, potrivit ziarului digital Nepszava.

Pe de alta parte, acelasi laborator a informat ca 78 la suta dintre noile cazuri de coronavirus detectate de centru reprezinta infectii cu noua varianta Omicron.

In urma cu doar cateva zile, Israelul a raportat oficial primul caz din lume de „Flurona” – o femeie nevaccinata, care a nascut recent.

Potrivit informatiilor publicate marti de autoritatile sanitare din Ungaria, varianta Omicron reprezinta deja 11 la suta dintre noile contagieri la nivel national.