Medic roman: Atentie la paracetamol. Tot ce trebuie sa stii

Atentie la paracetamol. Vasi Radulescu, medic cardiolog, a mentionat cateva lucruri importante despre medicamentul la care apelam la nevoie.

„Te doare capul, o masea, o articulatie? Iei un paracetamol. Esti racit, cu nasul infundat, slabiciune generala si-un pic de febra? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin si nelipsit din casa oricui, pe langa aspirina sau ibuprofen.

Si medicii il iubesc. Il dam cu drag in virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindeca per se o raceala). Il dam ca sa scadem o febra inalta. Il dam in lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din pacate.

Publicitate

Ce e paracetamolul?

Este un preparat care incorporeaza acetaminofen (termenii paracetamol, paraacetilaminofenol sau acetaminofen sunt echivalenti), substanta activa ce actioneaza pe mai multe cai, niciuna pe deplin inteleasa (in voga inca sta actiunea pe substanta P, mediator al durerii). O sa spuneti „cum, nu stiti ce face pastila asta si totusi ne-o dati?”

Ei bine, da. In medicina, multe tratamente au mecanisme de actiune neintelese, dar asta nu inseamna ca nu sunt studiate si nu sunt testate.

Un exemplu este, la cu totul alt nivel, anestezia generala, unde nu se stie exact modul de actiune al anumitor agenti. Medicii folosesc paracetamol in pastile, solutii de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau in combinatii cu efedrina, tramadol, codeina, dupa caz. O fac stiind ce posibile reactii adverse pot aparea.

Si ce reactii adverse pot aparea? Dat de medic in doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare in alta parte: e usor de procurat de la orice farmacie si multi il iau cu pumnul, uneori in gramaje per preparat deja cam mari. 3 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioada de cateva zile, nu pun probleme.

3 grame pe zi de paracetamol cu durata lunga de actiune, pe o perioada de mai multe zile, pot genera reactii adverse serioase, indeosebi hepatice.

Exista cazuri de distrugere a celulelor hepatice pana la insuficienta hepatica acuta, sangerari, modificari ale elementelor sangvine care survin dupa ingestia de paracetamol fara supraveghere.

Reactii adverse paracetamol:

– coloratie galbena piele,

– sclere (arata afectarea hepatica, cu icter)

– pete rosii sau vinetii pe piele (afectare vasculara)

– afte sau ulcere la nivelul gurii

– mancarime (prurit)

– urina rosie (hematurie)

– greata,

– varsaturi

– diaree, balonizare

– spasme musculare

– insomnie

– urina in cantitate mica (oligurie)

– alergii pana la hipersensibilizari de tip anafilaxie

Important. In cazul in care apare letargie, somnolenta profunda, apetit abolit, durere severa in etajul abdominal superior, transpiratii abundente, prezentati-va imediat la medic. Sunt semne de intoxicatie cu acetaminofen.

E cazul sa-l evitam?

Nici vorba. Trebuie sa fim numai atenti la gramaj si la formula, evitand a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g. Trebuie sa apelam la medic inainte de a face o posibila greseala.

Trebuie sa evitam paracetamolul daca avem anumite boli de ficat, de sange, alergii cunoscute, luand doar pastile recomandate de medic. Trebuie sa nu combinam forme diferite de paracetamol, de exemplu prafuri solubile pentru stari virale cu tablete clasice sau comprimate efervescente, depasind doza fara sa ne dam seama.

Atentie mare la doze, la preparate, la durata de actiune. Intrebati medicul acolo unde aveti dubii. Puteti muri continuand sa luati anumite preparate care sumeaza treptat concentratia de acetaminofen in sange.

Nu e cazul sa coboram paracetamolul de pe pozitia sa binemeritata printre cele mai bune substante analgezice/antipiretice. E cazul sa fim vigilenti, inteligenti, bine informati”, a scris medicul Vasi Radulescu pe blogul sau.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.