Masurile luate de Romania din cauza variantei Omicron. Anuntul facut de ministrul Alexandru Rafila

Din cauza noii variante Omicron, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a decis ca romanii care vin din statele din sudul Africii sa intre in carantina. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca in continuare vaccinarea este solutia oportuna pentru protectie impotriva virusului.

Romanii care vin din tarile africane, unde a aparut noua varianta de COVID-19, intra in carantina, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

Este vorba despre persoane care vin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud si Zimbabwe.

Publicitate

Alexandru Rafila a mentionat ca OMS si Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile au lansat o alerta in sudul Africii in 7 tari, dupa ce au fost izolate tulpini de ingrijorare ale virusului corona, care se pare ca au mutatii majore.

In acest context, a fost adoptata o hotarare CNSU privind restrictii pentru romanii care vin din acele zone afectate.

„Avand in vedere aceste alerte, in mod normal si Romania s-a adaptat masurilor care au fost recomandate. In momentul de fata a fost adoptata o hotarare a CNSU (…), care aliniaza Romania la masurile care au fost deja luate in mai multe state europene, care limiteaza sau chiar interzic calatoriile in aceasta zona sau dinspre aceasta zona afectata. Calatorii romani care vin din zonele respective, vor fi carantinati timp de 14 zile sau in prezenta unui test negativ facut la iesirea din carantina intr-un interval de 10 zile”, a spus Alexandru Rafila.

La rindul lui, Raed Arafat a precizat ca se instituite obligativitatea testarii la sosirea in Romania si in a opta zi de la sosire. La un test cu rezultat negativ, se poate iesi din carantina in a zecea zi. Daca nu se testeaza in ziua a opta, cei carantinati raman in carantina 14 zile, a explicat Raed Arafat.

„Limitati vizitele in zonele respective doar la situatii extrem de esentiale”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sanatatii: Vaccinarea ramane solutia oportuna

„Trebuie sa spunem foarte clar (…) ca masurile de vaccinare si cele de sanatate publica sunt recomandate cu tarie de catre toate organismele internationale si in continuare vaccinare este solutia care se considera in acest moment ca este oportuna si populatia ar trebui sa tina cont de acest lucru pentru ca aceasta noua tulpina nu stim inca cum va evolua, iar alte masuri de sanatate publica, incepand cu utilizarea mastii, distantare sau evitarea aglomeratiilor raman in vigoare”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Articolul continuă după reclame

Rafila: Nicio tara nu exclude aparitia de cazuri de aceste tulpini

„Ne pregatim sa vedem ce se va intampla, nu putem exclude, nicio tara nu exclude aparitia de cazuri de aceste tulpini.

INSP, prin reteaua de laboratoare care fac secventieri au demarata activitatea aceasta. Cazurile grave care sunt internate acum in spitale vor fi subiecti ai acestor secventieri. Sa vedem daca sunt corelatii epidemiologice daca aceste tulpini ar putea fi prezente in Romania si daca evolutia clinica a pacientilor infectati difera de alte tulpini.

Conteaza transmisibilitate, avem date ca se transmite mai usor, forma de manifestare a bolii si eficacitatea anticorpilor obtinuti prin vaccinare.

In 3 saptamani probabil vor aparea primele studii care vor demonstra daca vaccinarea sau trecerea prin boala sunt afectate de noua varianta”, a spus ministrul Rafila.

Decizia Comitetului National pentru Situatii de Urgenta

1) actualizarea listei tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat in sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud si Zimbabwe in zona rosie;

2) modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei exceptii in sensul instituirii masurii carantinei pentru o perioada de 14 zile, pentru toate persoanele cetateni romani, cetateni din tarile Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau Confederatia Elvetiana, care sosesc in Romania din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud si Zimbabwe, astfel:

a) la domiciliu sau la locatia declarata, daca exista posibilitatea delimitarii fata de ceilalti membrii ai familiei sau fata de cei cu care locuiesc;

b) in spatii special destinate, puse la dispozitie de autoritatile administratiei publice locale, conform prevederilor legale in vigoare.

3) interzicerea accesului pe teritoriul Romaniei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetatenilor straini si apatrizi, definiti potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud si Zimbabwe.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.